Teo Collori in Momento cigano je zasedba, ki v svet 'gipsy swinga' ali 'manouche jazza' s svojimi izvrstnimi avtorskimi kompozicijami vnaša posebno svežino (foto: Janez Leskovar).
V Salonu uporabnih umetnosti so petkov večer zaznamovali Teo Collori in zasedba Momento Cigano. Z zadnjim koncertom te turneje so predstavili nov album Kamerato Muzikante.

Prvi album Hot club Piran Tea Collorija in zasedbe Momento Cigano je bil razprodan v nakladi 1500 kosov, kar je za instrumentalno glasbo v Sloveniji izjemna številka. Tako kot prvi album je tudi Kamerato Muzikante v celoti avtorski. A za razliko od prvenca, kjer je vse pesmi napisal Teo Collori, so avtorji novega albuma vsi člani zasedbe. 

Poslušalcem je tako razgrnjen vpogled v notranje svetove vseh nastopajočih. Steber načina igranja ostajata swing in njegova lahkotna igrivost, od katere se fantje spretno oddaljujejo v vode klasične in filmske glasbe.

Ob koncertu v Mariboru smo se pogovarjali s Teom Collorijem, članom skupine. Med drugim je dejal, da rad pride v naše konce: »Štajerska mi je tako ljuba, ker je bil moj ded Štajerec in ta štajerščina je že od mojega otroštva ves čas prisotna in mi je res drago, da sem lahko tukaj.«

»Na Obali si lahko samo želimo enega takega prostora,« pravijo člani zasedbe o Salonu uporabnih umetnosti (foto: Janez Leskovar).

Jih poznate? Seveda jih! To so glasbeniki, ki so igrali pri Magnificu

Skupina deluje od leta 2013 in že od takrat se močno razlikujejo od drugih skupin tudi po tem, da igrajo svojo avtorsko glasbo, ki je med ljudmi odlično sprejeta. Na vprašanje, zakaj so ravno oni tisti, ki jih je javnost sprejela toliko boljše kot ostale, pa Teo odgovori: 

»Verjetno zato, ker smo vsi igrali pri Magnificu. Jaz sem se komaj lani, marca, poslovil, saj sem se odločil, da bom vso svojo pozornost posvetil le temu, svojemu bendu. Že tam smo imeli veliko koncertov in morda tudi zaradi tega, ker ljudje poznajo Matijo, pa Mateja, pa Jana, pa Metoda tudi že od prej. Ampak vseeno mislim, da je naša glasba tista, ki jih prepriča. Ljudje pridejo na koncert in če je dobro, pridejo še drugič, če pa jim ni, pa bi težko prišli še enkrat.«

O Salonu uporabnih umetnosti: »Na Obali si lahko samo želimo enega takega prostora.«

Teo in Matej sta iz Obale, drugi trije člani zasedbe pa živijo v Ljubljani. Zanimalo nas je, kaj Pirančan Teo meni o mariborski publiki? »Nazadnje, ko smo imeli koncert tu, je bil v bistvu naš najboljši koncert 'ever'. To je bilo noro. Imeli smo ga tukaj, v Salonu, bilo je lani v tem času. Blo je, presenetljivo, čisto polno in tak dober odziv. Jaz nisem mogel verjeti. Saj se tudi ve, kakšni ste Štajerci, kakšna publika ste. Sicer Primorci veljamo za odprte, a proti vam smo nula,« nam zaupa.

Salon uporabnih umetnosti, ki je že nekaj časa priljubljeno prizorišče koncertov in različnih drugih dogodkov se Teu zdi odlično prizorišče: »Je genialen prostor. Perfekten 'plac' mate v Mariboru in mislim, da je to treba spoštovati in negovati. Ljudje lahko s tem pripomorete, da prihajate na dogodke, ker to je noro. To tako dobro zgleda. Na Obali si lahko samo želimo enega takega prostora.«

Zanimalo nas je tudi, kako skupina preživlja decembrske praznike, koliko jim ti veliko pomenijo. Teo pravi: »Meni osebno ti prazniki nič ne pomenijo. Zdi se mi, da je dober odnos z ljudmi, ki jih imam rad, potrebno redno ohranjati in skrbeti za njega čez celo leto, ne samo za praznike. Tako da me prazniki, bolj kot ne, iritirajo, sploh gužve.« »Ostali fantje imajo drugačen odnos do tega, nisem ta pravi za to vprašanje,« se še nasmeji. 

Članek je nastal v okviru projetka Mladi mestni poročevalci Zavoda BIT, pri katerem kot partner sodeluje spletni medij Mariborinfo.com.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice