FOTO: Mediaspeed
Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Arthurja Millerja Lov na čarovnice v režiji Janusza Kice.

Arthur Miller velja za enega največjih dramatikov, ki je s pronicljivim posluhom obravnaval sodobnega človeka in njegovo bitko med sanjami in realnostjo, Lov na čarovnice pa še danes sodi med najpogosteje uprizarjana dela iz moderne ameriške dramatike.

Zgodba drame temelji na resničnih dogodkih, ki so se pripetili leta 1692 v Salemu, ko so evangeličanski puritanci oziroma krščanski fanatiki 20 žensk in moških obtožili čarovništva ter jih obesili.

Okolje drame Lova na čarovnice je zgodovinsko, a zgodba vseeno učinkuje izrazito sodobno, saj razkriva univerzalne mehanizme delovanja 'montiranih političnih procesov' in učinkovanje ideološkega (verskega, političnega …) fanatizma.

FOTO: Mediaspeed

Družbene razmere drugačne, vedenjski vzorci ostali enaki

Družbene razmere so danes sicer bistveno drugačne, kot so bile v času krščanskega preganjana čarovnic oziroma leta 1953, ko je drama nastala, vendar pa so osnovni vedenjski vzorci ostali isti. Arthur Miller je večni klasik, ki izreka občo veljavno resnico o tem, kako se družba navzven sicer spreminja, navznoter, po svojih temeljnih mehanizmih, pa ne, ker je takšna pač človeška narava,« v dramaturški razčlembi zapiše Vili Ravnjak.

Millerjeva drama je natančen psihogram oziroma sociogram družbe, ki zabrede v popolno kolektivno paranojo in histerijo, kar posledično privede do popolnega razkroja skupnosti in »vojne vseh proti vsem«. Nenadoma nihče več nikomur ne zaupa. Vsi vsakogar sumijo in so osumljeni od vseh. Tako nastane odprt prostor za medsebojna maščevanja in osebna okoriščanja.

Dramo režira Janusz Kica, mednarodno delujoči režiser po rodu s Poljske, ki je že skoraj petindvajset let tesno povezan z mnogimi vrhunskimi umetniškimi dosežki mariborske Drame. Prevajalka je Alenka Klabus Vesel, dramaturg Vili Ravnjak, scenograf Marko Japelj, kostumografinja Doris Kristić, lektorica Mojca Marič, skladatelj Arturo Annecchino, korepetitorka Zsuzsa Budavari Novak.

FOTO: Mediaspeed

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Štajerc7 (nepreverjen)

Temu na zgornji fotografiji je uspelo uloviti tri

Starejše novice