Romska kočija je danes v Mariboru še zadnjič povabila na koncert svetovno znane romske zasedbe Fanfare Ciocarlia, ki bo v nedeljo, 23. julija, v gostilni Romani kafenava.

V mariborski prvi romski restavraciji na Taboru, ki deluje po načelih socialnega podjetništva - Romani kafenava, se bo 23. julija, ob 18. uri, odvil koncert legendarne romske skupine Fanfare Ciocărlia.

Danes, na zadnjem uradnem povabilu pred koncertom, je spregovoril tudi Damir Mazrek, ki bo s svojo skupino Harmelogic v nedeljo »segrel« publiko pred nastopom legendarnih Fanfare Ciocărlia. Kot dober poznavalec romske kulture in njenega glasbenega izročila je povedal, da gre pri skupini Fanfare Ciocărlia za družinski bend, ki ohranja tradicijo nekega ljudstva, ki je nastajala skozi stoletja in prav zaradi tega ima skupina tako »mastni« zvok in tako dober »groove«. »Takšne skupine danes več ne nastajajo in tega se pač ne da naučiti,« je predstavitev zaključil Mazrek in dodal, da je skupina sicer pred leti že nastopila na Festivalu Lent, vendar tokrat v Maribor prihaja s svežim albumom, zato nastopa težko primerjamo.

Sicer pa gre za skupino romskih glasbenikov, ki s hitro energijo in kompleksnimi ritmi že več kot dvajset let združujejo klarinet, saksofon, trobento, tubo, rog, tolkala in basovski boben, odigrali pa so že več kot dva tisoč koncertov v več kot sedemdesetih državah. Njihov glasbeni stil temelji na tradicionalni romunski folk glasbi, vendar pa se fuzično meša s turškimi, bolgarskimi, srbskimi in makedonskimi stili.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice