Vhod v mariborski grad, v katerem domuje Pokrajinski muzej, je odslej poln unikatnih izdelkov domačih obrtnikov, ki predstavljajo štajersko, koroško in prekmursko dediščino.

»Take trgovine na svetu ni,« je ob današnjem predotvoritvenem srečanju poudarila Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor. Trgovina s spominki je sicer običajen sestavni del ponudbe muzejev po vsem svetu, v Mariboru pa gre za novost. V njej so združili značilnosti in sporočilnost mesta ter severovzhodnega dela Slovenije.

»Izdelki in darila so vezana izključno na našo Štajersko, Prekmurje in Koroško. Na ljudi, ki tukaj delajo, na radodarnost tega prostora, na naše zbirke, našo zgodovino in dediščino,« je poudarila Korenova.

Mestni pečat, spominki in kulinarika

Pod freskami in oboki mariborskega gradu je skozi več kot 140 izdelkov domačih mojstric in mojstrov obrti upodobljena tradicija. »Naša želja je, da bi Mariborčani in ostali obiskovalci tukaj našli darila, ki lahko našo dediščino ponesejo v svet,« dodaja Korenova.

Ob vinu in bučnem olju, so izbrali unikatne lesene, keraminčne in mnoge druge uporabne izdelke ter jih opremili z novo blagovno znamko. »Likovna upodobitev te blagovne zname je pečatnik nekje iz leta 1300, torej mariborski grad, v angleščini pa Maribor castle. Izdelke smo namreč opremili z napisi v več jezikih glede na predhodno raziskavo trga,« je pojasnila Korenova.

Odpiranje vstopa v grad

Muzejska trgovina je korak k brezplačnemu odpiranju gradu in (južnega dela) muzeja za širšo javnost. Zasnovana je kot kraj dobrega počutja, ustvarjalnih idej, izobraževanj in srečevanj. Ne samo, da so v njej na voljo izdelki, načrtujejo tudi tematske popoldneve in interaktivne programe za otroke in odrasle. Obiskovalci bodo lahko skozi vodene delavnice poskusili ustvarjati svoje izdelke, hkrati pa bo Muzej na ta način promoviral lokalne obrtnike.

Trgovina bo odprta istočasno kot je sicer odprt Muzej, kar pomeni od torka do sobote med 10.00 in 18.00, v nedeljo pa od 10.00 do 14.00.

Jutri slavnostno z glasbo, plesom in ustvarjalno delavnico

Svečana otvoritev trgovine bo na vrsti jutri (petek, 22. november ob 18.00), na Grajskem trgu (pred vhodom v trgovino). Pripravili so glasbeno plesni program z Juretom Ivanušičem ter Mojco Kasjak in plesalci Plesne izbe. Slavnostni govornik bo župan Maribora Aleksander Saša Arsenovič in direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor dr. Mirjana Koren. V času otvoritve pa bo v muzeju potekala brezplačna otroška muzejska delavnica Pogumni čevljarček.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice