Tokrat gre za drugačno razstavo, kot smo jih v Pokrajinskem muzeju Maribor vajeni – avtorji slik so namreč učenci Likovnega studia Dvorca ustvarjalnosti mladih Sankt Peterburga.

V Pokrajinskem muzeju Maribor, ki domuje v mariborskem gradu v središču mesta, so danes odprli razstavo Sankt Peterburg in Maribor - pobrateni mesti. Razstavljene slike prikazujejo Maribor, kot ga vidijo učenci Likovnega studia Dvorca ustvarjalnosti mladih Sankt Peterburga.

Razstavo skupno 61 slik so pripravili v sodelovanju z mariborskim zavodom Ruski center, ki je tudi pobudnik projekta. Ruski center je mednarodni kulturni projekt, ki ga izvaja fundacija Ruski mir, ustanovljena junija 2007 s strani države Rusije z namenom približati ruski jezik in rusko kulturo mednarodni javnosti, nuditi pomoč pri poučevanju ruščine, širiti medkulturni dialog in krepiti razumevanje in strpnost med narodi. Danes v svetu deluje 93 takšnih ruskih centrov.

Likovni studio, kjer so ustvarjali otroci, se nahaja v dvorcu v središču Sankt Peterburga

»Nekdanja carska rezidenca danes pripada otrokom. Od 12. februarja 1937 dalje se tukaj nahaja glavna otroška palača mesta – Sanktpeterburški dvorec ustvarjalnosti mladih, do leta 1990 Leningrajski pionirski dvorec. Vrata dvorca so vedno odprta za svet mladih Peterburžanov: tukaj domujejo umetnost, znanost, tehnologija, šport, družabne dejavnosti in še veliko več. V njem se skozi celo leto odvijajo razni festivali in tekmovanja, predstave, predmetne olimpijade in znanstvene konference.
 Umetniški studio Sanktpeterburškega dvorca ustvarjalnosti mladih je eden najstarejših kolektivov ustanove. Njegovi začetki sovpadajo z odprtjem dvorca leta 1937. V studiu razvija svoje ustvarjalne sposobnosti in pridobiva prve strokovne spretnosti v različnih panogah ustvarjalnosti več kot 400 otrok v starosti od 6 do 16 let,« pojasnjujejo v muzeju.

Dela so nastala pod mentorstvom E. Matjuhine, E. Nikitine, N. Meščankine, O. Mamontove, M. Čarušine in V. Grosu. Razstava je na ogled v grajski bastiji.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice