Aktivna skupnost meščanov, malih in velikih, je mestu dala pridih estetske čarobnosti in pridonesla njegovi atraktivnosti v decembrskim času.

V letošnjem letu so Maribor okrasili meščani. Skupnostno okraševanje se je vršilo na evropski ravni, skozi razstavo svetlobnih skulptur Lumina in okraševanjem smrečic v jedru mesta, za katere so okraske napravili številni vrtci, šole in mladinski izobraževalni programi Maribora.

Svetlobni ambienti Lumine

Židovski, Rotovški in Slomškov trg so v letošnjem letu gostitelji svetlobnih kipov, ki so jih zasnovali umetniki iz Italije, Portugalske, Velike Britanije in Slovenije. Umetniki so glede na izbrane lokacije vnesli del svoje kulturne dediščine in jih združili s pomočjo mladih v tako imenovane svetlobne instalacije, ki zaokrožujejo mestno praznično osvetlitev.

Na Slomškovem trgu nas Elektrificirana glava s svetlobno gugalnico zaziba v razigranost, z občutkom razposajenosti in zadovoljstva pa povabi, da v svet in vesolje pošljemo sporočilo dobre volje.

Elektrificirana glava, avtorji: Coletivo Nora (PT), sodelujoči: Aleksander Klemenčič, Aljaž Kraner, Anže Plevnik

Poti, zvite med tratami, ki vodijo do knjižnice ter mogočnih zgradb univerze in gledališča, razsvetljujemo s svetlobnimi Prehodi – poklon organskim tvorbam narave. Umetnica je ideje črpala v rastlinskem in živalskem svetu, ki se odsevajo v Idrijskih čipkah.

Skupaj s študenti je razgibanost linij in motivov prenesla v svetlobne črte in slovensko idrijsko izročilo združila Apulijsko tradicijo osvetljevanja mest. Skupaj so ustvarili prehod med slovensko in italijansko tradicijo in ju združili v estetski svetlobni kip.

Prehodi, avtorica: Maria Angela Bruno (IT), sodelujoči: Višja strokovna šola za les in oblikovanje iz Maribora: Tina Bunderla, Marijan Božnik, Jernej Dražnik, Luka Groblar, Dijana Hojski, Matej Jud, Aljaž Sušec, Mihael Štottl, Nikola Unkovič

Na umirjenem Rotovškem trgu je avtorica Vlasta Čobal Sedmak ustvarila Začasnico - invazivna kockasta korita z drevesi, vrinjenih na trg je postavila – kocko. Z razliko od obstoječe urbane opreme ima Začasnica organsko formo, ki spominja na kokon, bubo, zapredek in asociira na varno zavetje in razvoj. Intimno doživljanje igre svetlobe, ki je vidna samo ponoči in pronica skozi čipkaste vzorce ter opleta in zapleta tla.

S klopce nam odprtina vodi pogled na sever in je usmerjen proti gotskemu oknu na Stolnici, na jug pa proti podhodu Rotovža, dvema prezrtima arhitekturnima biseroma, ki naj v prazničnem času zasluženo pritegneta našo pozornost.

Premik, avtorica: Vlasta Čobal Sedmak (SI), sodelujoči: Višja strokovna šola za les in oblikovanje Maribor: Kaja Arcet, Alenka Berlogar, Uroš Kumer, Samo Mladič, Domen Orač, Alen Prepelič, Aljaž Rajtmajer, Alen Reisman, Nuša Rihter, Zhuyun Xi

Židovski trg s pogledom na Dravo je domovanje mogočnega pajesena, drevesa, v katerega veje smo vpletli besede, ki krepijo, povedo, kdo smo, predvsem pa želijo dobro nam in mestu. Avtorica Lucy Barker je projekt poimenovala Ko zasijemo. Mladi sporočajo mestu in meščanom naj bodo odločni, uravnoteženi, ustvarjalni, vizionarski, natančni, strastni, optimistični, radovedni, hrabri, iskreni in dobrovoljni.

Ko zasijemo, avtorica: Lucy Barker (GB), sodelujoči: Zavod Pum, Andragoški zavod Maribor

Skupnostno okraševanje ulic mestnega jedra

Mnogi vrtci, šole in mladinski izobraževalni programi mesta Maribor so v sodelovanju z Zavodom Mars in Društvom Hiša!, s podporo Mestne občine Maribor letos skupnostno okrasili smrekice na ulicah mestnega jedra. 

Skupaj so v stilu Vilinskega mesta izdelali vilinska kolesa, ter jih na dan prižiga lučk okrasili in s tem raznobarvno in razigrano okrasili Gosposko ulico, Ulico 10. oktobra, Slovensko ulico in Jurčičevo ulico in jih tako oddali v praznično podobo, ki si jo ulice zaslužijo. 

Lumino sofinancira program Evropske unije - Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl (nepreverjen)

Oprostite, to je kr nekaj. Na Slomskovem tegu je to samo sebi namen, ne povezuje se svetlobno z ničemer. Brez repa in glave.

BudicMarjan (nepreverjen)

Se strinjam da ni neka hudo premišljena zadeva

Starejše novice