Drama SNG Maribor je v soboto v Guadalajari v Mehiki uprizorila Brezmadežno po romanu Marijin testament avtorja Colma Tóibína.

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z uprizoritvijo Brezmadežna po romanu Marijin testament avtorja Colma Tóibína odpravila na gostovanje v Guadalajaro v Mehiko. Uprizoritev, v kateri nastopa Nataša Matjašec Rošker, je potekala v soboto, 4., in v nedeljo 5. novembra v novo odprtem, najmodernejšem umetniškem kompleksu v Latinski Ameriki El Conjunto de Artes Escénicas.

Eden najuglednejših sodobnih irskih pisateljev je z romanom Marijin testament iz leta 2012 humaniziral Kristusovo mater in ji končno podelil lastni glas. Brezmadežna/Immaculata je po uspešni premieri septembra 2016 gostovala po Sloveniji ter v Madridu v Španiji, bila je tudi uvrščena v tekmovalni spored Festivala Borštnikovo srečanje.

»Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli, « je za gledališki list zapisala Livija Pandur, ki je po smrti režiserja Tomaža Pandurja dokončala uprizoritev.

Gostovanje v trenutno najmodernejšem umetniškem kompleksu

Univerzitetni kulturni center Conjunto de Artes Escénicas se je uradno odprl 21. oktobra letos in predstavlja steber kulturnega življenja mehiškega Zahoda. Zasnovali so ga, da bi z njim obogatili že doslej bogato kulturno življenje z namenom, da bi v urbanem okolju združili umetnost, učenje, zabavo ter informacijske tehnologije. Odlikuje ga najmodernejša infrastruktura, potrebna za izvedbo uprizoritvenih umetnosti, in je najmodernejši umetniški kompleks v Latinski Ameriki.

Foto: Aljoša Rebolj

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice