FOTO: Filip Berko
Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh v Mariboru postavlja unikatne klopi, ki so popestrile že marsikateri kotiček mesta.

Danes društvo predstavlja že 15. klop. Gre za umetniško delo kiparke Vlaste Čobal Sedmak z naslovom Trenutek stoji ob Dravi in je posvečeno delovanju Slovenskega društva hospic in detabuizaciji smrti. Gre za komaj drugo unikatno klop na desni strani reke Drave, ki na sprehajalce čaka na pešpoti v bližini gostilne Orient.

Ideja o postavitvi spominske klopi ob stavbi KPD je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta URBACT, v katerem sodeluje Mestna občina Maribor. Občina je s fakulteto vzpostavila sodelovanje v študijskem letu 2016/17 na projektu URBACT 2nd Chance – Prebujanje spečega velikana: Trajnostna regeneracija objekta KPD, za katerega so študenti v okviru študentskega projekta v koordinaciji izredne profesorice Metke Sitar izdelali tri variantne rešitve za oživitev stavbe in območja. 

FOTO: Filip Berko
FOTO: Filip Berko

»Avtorica je v svoje delo vnesla zgodbo, povezano z delovanjem hospica, hkrati je lokacijo na desnem nabrežju Drave s čudovitim pogledom na stari Lent potrdil podžupan in arhitekt Gregor Reichenberg,« je za STA povedala vodja projekta Zgodba o klopeh in ljudeh Liljana Jarh, tudi sama prostovoljka v programih žalovanja otrok in odraslih po izgubi bližnje osebe ter detabuizacije smrti.

FOTO: Filip Berko
FOTO: Filip Berko

Postavitev klopi podrpla tudi občina

Tokratno postavitev klopi je preko projekta Izboljšajmo Maribor podprla Mestna občina Maribor.

Današnji dogodek predstavlja tudi zaključek humanitarne akcije Nemogoče je samo beseda. »Simbolično želimo, da 'hospic klopca' predstavlja prostor, kjer se bodo ljudje ustavili, si prisluhnili in začutili zgodbe drugih,« pravijo v društvu Non plus ultra pod vodstvom Roberta Kerežija, ki je organiziralo omenjeno akcijo.

Umetniška klop se odziva na stavbo in njeno zgodbo. Njena forma ni naključje. Ponazarja težko zgodovinsko vsebino in žalostno propadanje stavbe ter obenem začetek njenega preporoda.

FOTO: Filip Berko
FOTO: Filip Berko

Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh postavlja klopi v Mariboru od leta 2015. Tako želijo povezati različne avtorje, ki so pripravljeni podariti mestu svoje ustvarjanje in z unikatno oblikovanimi klopmi prispevati k umetniški vizualni podobi mesta ter aktivirati prostore druženja.

Klopi, ki jih oblikujejo kiparji, slikarji, arhitekti ali industrijski oblikovalci, po besedah Jarhove presežejo osnovno namembnost, postanejo mesta vsebine, imajo ime in sporočilnost, pripovedujejo zgodbo lokacije, na kateri so postavljene, poroča STA.

FOTO: Filip Berko

Sodelujejo tudi znani umetniki

Klopi so postavljene pred osnovno šolo, študentskimi domovi, gledališčem in protestantsko cerkvijo. Pri postavljanju sodelujejo tudi znana imena, na primer kiparka Metka Kavčič, ki je oblikovala klop pri Sodnem stolpu, in slikar Vojko Pogačar, ki je oblikoval klop pred časopisno hišo Večer na Trgu Leona Štuklja.

FOTO: Filip Berko

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice