Na mednarodni dan vesoljskih poletov s človeško posadko so v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij odkrili nov doprsni kip Jurija Gagarina, prvega človeka v vesolju.

Na današnji dan leta 1961 je Rus Jurij Gagarin postal prvi človek, ki je poletel v vesolje. Za obeležitev tega jubileja, ki je od tedaj dobil nalepko mednarodnega dneva vesoljskih poletov s človeško posadko, so včeraj v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) v Vitanju odkrili doprsni kip tega edinstvenega človeka. Za kiparsko stvaritev je poskrbel kipar Leonov, sicer pa to ni edina izvedba kipa. Drug odlitek je moč zaslediti v muzeju. National Air and Space v Washingtonu.

Na slovesnosti tudi ruski kozmonavt Tokarev

Odkritja doprsnega kipa se je udeležil tudi kozmonavt in župan Zvezdnega mesta Valerij Tokarev. Kot je zatrdil, ima še danes občasne stike z Gagarinovo ženo Valerijo, ki je prav tako skromna kot je bil Jurij sam.

Tudi Slovenci imamo svojega »kozmo heroja«

Režiser in ustanovitelj Ksevta Dragan Živadinov je ob tem spomnil na Hermana Potočnika Noordunga, slovenskega raketnega inženirja in pionirja kozmonavtike, ki je del svojega življenja preživel tudi v Mariboru. V veljavo je stopil namreč šele dvajset let po sodelovanju z Gagarinovim središčem za usposabljanje kozmonavtov v ruskem Zvezdnem mestu.

"Skozi vsa ta leta smo lahko opazovali, kako se pionirji vesoljske znanosti uveljavljajo tudi v naši resničnosti," je dejal Živadinov.

Kdo je bil Jurij Gagarin?

Jurij Aleksejevič Gagarin je bil ruski častnik, vojaški pilot, kozmonavt in tudi novinar. Kot prvi človek je poletel v vesolje in se s tem zapisal kot heroj Sovjetske zveze. 12. aprila 1961 se je z vesoljsko ladjo Vostok podal na enkratni polet okoli Zemlje in pri tem prvič občutil breztežnost. Sedem kilometrov nad površjem Zemlje se je Gagarin katapultiral iz vesoljske ladje in varno pristal blizu mesta Engels v tedanji Sovjetski zvezi. S tem je postal prvi človek, ki je poletel v vesolje.

Gagarin je v čudnih okoliščinah umrl 27. marca 1968, star komaj 34 let, ko je z njegovim letalom strmoglavil v gozdu blizu vasi Novoselovo. Vzrok za strmoglavljenje še danes ni znan, se pa je okoli njegove smrti pojavilo kar nekaj teorij zarote.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice