Ob svetovnem dnevu voda, ki ga obeležujemo danes, 22. marca, je družba AquaSystems najavila Mednarodni fotografski natečaj Človek in reka Drava, s katerim opozarja na pomen varovanja naših voda in skupno skrb za reko Dravo.

Mednarodni fotografski natečaj Človek in reka Drava sta predstavila Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems in Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor, ki je član tudi strokovne žirije, s katero bodo izbrali zmagovalne fotografije. 

V družbi AquaSystems ekološko naravnanost opredeljujejo kot pomemben del njihovega poslovanja. Ker jih, kot pravijo, pri delu vodi odgovornost do Drave in Mariborčanov, svojo primarno dejavnost nadgrajujejo s številnimi projekti, združenimi v iniciativo zDravoJutri, s katerimi podpirajo gospodarski, družbeni in kulturni razvoj lokalne skupnosti. 

Človek in reka Drava

Tokrat spodbujajo ljubiteljske in profesionalne fotografe, da se umetniško izrazijo in v fotografski objektiv ujamejo reko Dravo in na natečaju sodelujejo s svojimi fotografijami, ki prikazujejo odnos med človekom in Dravo.

Reka Drava povezuje različne narode in države in so zato k sodelovanju povabljeni vse ustvarjalce v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in na Madžarskem. Rok za oddajo fotografij je 22. april, ko obeležujemo svetovni dan Zemlje.

»Z mednarodnim fotografskim natečajem želimo spodbuditi kulturno življenje v krajih ob Dravi, še posebej po kulturnem mrku, ki smo mu bili priča v času epidemije. Verjamemo, da ravno kulturni izraz predstavlja pomemben del vsake sodobne skupnosti in z njim želimo še močneje opozoriti na pomen Drave in našo skupno nalogo, da ji vrnemo veljavo, kakršno je imela nekoč, in jo ohranimo tudi za prihodnje generacije,« je ob začetku fotografskega natečaja poudaril Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems.

Mednarodni fotografski natečaj Človek in reka Drava sta predstavila Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems in Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor.

Svetovni dan voda, ki ga obeležujemo vsako leto 22. marca, je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1993 razglasila, da bi opozorila svetovno javnost na pomen vodnih virov in na nujnost dobrega gospodarjenja z njimi.

Vloga podjetja Aquasystems

Mestna občina Maribor je projekt gradnje Centralne čistilne naprave uresničila s pomočjo javno-zasebnega partnerstva.

Zasebni sektor v tej zgodbi predstavlja podjetje Aquasystems, ki sta mu bili na javnem mednarodnem razpisu v ostri konkurenci delegirana naloga izgradnje Centralne čistilne naprave Maribor in podeljena koncesija za čiščenje odpadnih voda.

Mestna občina Maribor je v projekt javno-zasebnega partnerstva prispevala zemljišča na lokaciji Spodnji Bedliči v Dogošah, koncesionar Aquasystems pa je moral zagotoviti finančna sredstva za izvedbo investicije, tehnologijo in znanje s področja gradnje ter obratovanja postrojenj za čiščenje odpadne vode. 

Po uspešno zaključeni kompleksni razvojni fazi projekta in štiri leta dolgi fazi izgradnje lahko po trinajstih letih zelo učinkovitega obratovanja koncesijo podjetja Aquasystems in izgradnjo Centralne čistilne naprave Maribor pripoznamo kot izjemen ter pozitiven regionalno referenčni projekt javno-zasebnega partnerstva na področju okoljevarstva. 

Mednarodni fotografski natečaj

Človek in Drava sta bila skozi zgodovino močno prepletena ter še dandanes vplivata drug na drugega. Organizator z natečajem nagovarjajo prav ta odnos, ki je lahko pozitiven ali negativen, invaziven ali komaj opazen ter predvsem lasten vsakemu med nami, saj ga vsak posameznik doživlja in vidi po svoje.

»In ker Drava povezuje različne narode in kulture, tudi mi z natečajem povezujemo vse ljudi, ki živijo vzdolž njenega toka. K sodelovanju vabimo vse ljubiteljske in profesionalne fotografe iz Slovenija, Italije, Avstrije, Hrvaške in Madžarke s prebivališčem ob Dravi,« je še dodal Lozar.

Prispele fotografije bo ocenila strokovna žirija, ki jo bodo sestavljali Arne Hodalič, mednarodno priznani slovenski fotograf, kot predsednik žirije, ter Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor, Igor Debevec, predsednik Fotografske zveze Slovenije, Bojan Golčar, uveljavljen mariborski fotograf in Leon Lozar kot predstavnik organizatorja.

Člani žirije bodo pripravili ožji izbor desetih fotografij, med katerimi bodo izbrali zmagovalno fotografijo, nato pa bo svojega zmagovalca izbrala še javnost s spletnim glasovanjem.

Fotografski natečaj se bo zaključil v maju z razstavo najboljših fotografij v Vodnem stolpu v Mariboru. Na odprtju razstave bo tudi slavnostna razglasitev zmagovalne fotografije po izboru strokovne žirije in podelitev obeh nagrad.

Avtor zmagovalne fotografije po izboru strokovne žirije bo prejel finančno nagrado v višini 800 evrov, fotografija pa bo objavljena na naslovnici revije E-fotografija. Avtor zmagovalne fotografije po izboru javnosti bo prejel finančno nagrado v višini 500 evrov. 

Pravila natečaja

Na natečaju lahko sodelujejo ljubiteljski in profesionalni fotografi s prebivališčem v krajih, ki ležijo ob Dravi. Na natečaju ne smejo sodelovati člani žirije, organizatorji natečaja in njihovi družinski člani.

Vsak lahko sodeluje z največ šestimi fotografijami, ki morajo biti oddane v času trajanja natečaja. Pristojbin ni. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice, ki bo aktivna med 22. marcem in 22. aprilom 2021. V potrditvenem sporočilu boste prejeli dodatne informacije o načinu oddaje fotografij.

Prijavni obrazec, ki ga je potrebno priložiti oddanim fotografijam in več informacij o Mednarodnem fotografskem natečaju Človek in reka Drava najdete na spletni strani družbe AquaSystems.

Koristne fotografske napotke je podal Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor.

Koristni napotki za fotografiranje

Predsednik Fotokluba Maribor je predstavil nastanek fotografije in njen razvoj skozi čas ter prav tako podal smernice in napotke za kvalitetno ujete motive.

Pri tem je izpostavil obrtniško znanje, uporabo bliskavice in polarizacijski filter, ki nam pomagajo pri ustvarjanju čim boljše fotografije. Za fotografiranje vode in pokrajine pa je priporočljiva tudi uporaba stativa.

»Fotografija je naložba v spomine v prihodnosti,« je dejal Ritonja, ko je izpostavil pomembnost, da se fotografije tudi natisnejo. Zraven umetniških presežkov se s projektom želi opozoriti tudi na skupno odgovornost vseh nas, da skrbimo za čisto Dravo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Odnosa med Mariborčani in Dravo enostavno ni in ga ne more biti, saj je na Dravi prepovedano vse, razen par klošarjem dovoljeno loviti ribe in na ves glas kričati, kako skrbijo za okolje ... kje so jadrnice, gliserji, vodni skuterji, smučanje na vodi? Ljubljanica je za Dravo potoček, pozivam vas, pojdite pogledat, kako jo pametni ljudje poslovno tržijo ...

Starejše novice