Minuli petek se je na vrtu Vetrinjskega dvora odvijal večer stand up komedije. To smo doživeli ...

Frišni stand up se je obetal že teden prej, a je bil dogodek spričo slabega vremena odpovedan. Na prav prijetno poletni petek, 26. junija, pa smo si vendar lahko zagotovili sproščujočo noč (piva in) smeha.

Za začetek velja omeniti, da se je dogodek pričel z zamudo, saj je Marko Žerjal na lasten nastop zamudil slabe pol ure - pa mu tega nihče ni resnično zameril. Zakaj, nikomur se ni zares kam mudilo (razen Markotu na svoj nastop). Obiskovalci s(m)o prišli na odklop, potencial za neučakanost in godrnjanje pa pustili za kakšno drugo priložnost.

Dogodek je otvoril vodja projekta in aktivist Kluba mariborskih študentov Matias Osojnik, ob tem pa se mimogrede dotaknil dejstva, da zabavanje nabora ljudi sploh ni preprosto. In četudi smo bili do konca večera iz strani vseh treh nastopajočih komikov prepoznani kot »zahtevna publika«, pa gre iz strani občinstva izpostaviti, da je bilo vzdušje pred odrom od začetka pa do konca na pravem mestu.

Foto: Hristina Trajkoska

V ogrevanje mikrofona in publike se je kot prvi nastopajoči vrgel David Gorinšek, sedaj že lokalni komik in organizator skupine in serije dogodkov Stand up Avtmigeci, ki je svoj razcvet doživela lani. Z izbranimi šalami je povzel lepote Maribora in Kramarskega sejma, ponudil pa tudi smiselno alternativo obisku Amsterdama.

Humorno (in opremljen z argumenti) se je lotil fonetičnih lastnosti pravljično zvenečih krajev kot so Kungota, Duplek in Ptuj - in vprašanje, če se bo kadarkoli po tem kdo od prisotnih še poročil v Dupleku.

Naslednji je z izčrpnim nastopom apetit po izražanju potešil Marko Žerjal. S sproščeno držo in prepričljivo logiko daje vtis človeka, s katerim ni težko najti skupnega jezika. Ni nas malo takšnih, ki razumemo tvojo frustracijo zaradi reševanja matematičnih enačb ob poizvedovanju položaja kazalcev na uri, Marko. Hvala za to.

Z debato o stoječih stvareh, fantovščinah in porokah je požel nekaj aplavzov, nato pa navdušil še z domala tragikomično analizo (otroške) knjige Mavrična ribica ... Ki je po tem večeru pač nikoli več ne bomo brali na enak način.

Foto: Hristina Trajkoska

Žan Papič! Prikupno zmeden in po mnenju mnogih tudi zvezda večera, je dogodek sklenil, kot se šika - s kopico aktualnih tem, ki jih je brez napora eno za drugo komično obarval in dodal nekaj svoje filozofije. O gravitaciji, nabitosti, težkih kosteh in računih iz krematorija.

O posilstvih, samomorih in kombinaciji obojega. Ja, Žan Papič nas je že predhodno povprašal o pripravljenosti sprejemanja črnega humorja, in ko je v publiki naletel na sramežljiv odziv, se je odločil, da kljub temu nadaljuje.

Foto: Hristina Trajkoska

Od dogodka je lahko vsak odnesel še kaj drugega kot samo sprostitev in nekaj promilov. Z izjemo periodično razprodanega Tadeja Toša je bil to prvi stand up po obdobju karantene v Mariboru.

Žan Papič je skušal na koncu poiskati nauk v dinamičnosti medsebojnega delovanja ljudi. In če si se skozi večer izpred odra nekajkrat ozrl okoli sebe in se zavzel; poskeniral situacije, občutke, vzdušja, teraso, oder, šank in (ja, tudi) hajzle ... Si lahko videl: ljudje potrebujemo drug drugega.

Tiste, ki gledamo na uro tako, in one, ki drugače. Takšne, ki zamujamo, in te, ki so točni. Glasne, tihe, leve, desne, mlade, stare, poznane, neznane, stoječe in sedeče, nastopajoče in obiskujoče ... In dobri stand up komiki potrebujejo zahtevno publiko toliko, kolikor zahtevna publika potrebuje dobre komike ... Vsi skupaj pa nato naredimo dan.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice