Kulturnemu umetniškemu društvu Coda grozi, da čez noč ostanejo brez prostorov za delovanje. Včeraj so zato organizirali koncert za zbiranje 20 tisoč evrov.

Kulturno umetniško društvo Coda je včeraj začelo z zbiranjem denarja za svoje prostore. S koncertom so zagnali akcijo zbiranja 20 tisočakov na slovenski platformi za množično financiranje Adrifund. Ob zagonu projekta Glasbeni junaki so se učencem in mentorjem v Studiu 22 pridružili znani slovenski glasbeniki.

KUD Coda že 15 let deluje in izobražuje štajersko mladino. Zdaj jim grozi, da ostanejo brez strehe nad glavo, približno 150 mladim glasbenim junakom pa, da ostanejo brez možnosti za nadaljnje razvijanje svojih talentov. Zapletena lastniška razmerja trenutnih prostorov, so KUD Coda prisilila v zbiranje sredstev, ki jim bodo omogočala nadaljnji obstoj.

Zakaj pa v KUD Coda sploh zbirajo sredstva, čeprav so njihove lekcije plačljive, pa so za Mariborinfo že pojasnili: »Obisk naših individualnih in skupinskih lekcij je plačljiv. V primerjavi z državnimi ustanovami je ta znesek nekoliko višji, v primerjavi z zasebnimi oblikami poučevanja pa precej nižji. Kot nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju kulture, vsa pridobljena sredstva porabimo za plačilo mentorjev, stroške prostorov in opreme ter razvoj in izvedbo številnih kreativnih projektov. Kot izkaz naše družbene odgovornosti, pa sredstva namenjamo tudi za brezplačne programe, ki so namenjeni vsem tistim, ki zaradi zdravstvenih, ekonomskih, kulturnih ali kakršnih koli drugih razlogov nimajo dostopa do kakovostnega preživljanja prostega časa z glasbo in vrstniki.«

Living room koncerti

Do 2. maja bodo sredstva zbirali na slovenski inačici Kickstarterja, Adrifund. Cilj projekta Glasbeni junaki je velik: v 45 dneh zbrati 20 tisoč evrov. V zameno za donacije so podpornikom na voljo domiselne nagrade. S koncertom pa so včeraj v mariborskem Studiu 22 naznanili pričetek projekta.

Kot ena izmed nagrad na Adrifundu bodo tudi koncerti znanih glasbenikov, ki bodo za omejeno število obiskovalcev potekali v intimni 'dnevna soba' atmosferi.

- Help! A Beatles Tribute; 26. marec, 19.00, Razlagova 11, Maribor.

- Poskočni muzikanti; 2. april, 19.00, Razlagova 11, Maribor.

- Prismojeni profesorji bluesa – Midnight lightning; 9. april, 19.00, Razlagova 11, Maribor.

- Leonart; 16. april, 19.00, Razlagova 11, Maribor.

- Vasko Atanasovski; 23. april, 19.00, Razlagova 11, Maribor.

- The Swingtones; 27. april, 19.00, Razlagova 11, Maribor.

Koncert popestrili že uveljavljeni glasbeniki

Mladi glasbeniki so na koncertu nastopili s svojimi vzorniki, oni pa so z veseljem nastopili z njimi in jih podprli. Nastopajoči so bili Marko Soršak (Elvis Jackson), Gregor Jančič (Happy Ol'McWeasel), Sebastijan Lukovnjak (Leonart) in Maja Pihler Bilbi. Koncert jih je spomnili na njihove glasbene začetke, in prav gotovo je tudi to pripomoglo k temu, da so se  strinjali, da mora KUD Coda obstati, saj je ena izmed vidnejših ustanov za kakovostno preživljanje prostega časa in glasbeno opismenjevanje otrok.

Marko Soršak, ki si sicer tudi sam prizadeva za podobne cilje, je ob tem povedal: »Vsaka glasbena šola, ki dviguje možnost glasbenega ustvarjanja glasbe željnim mladostnikom, je v našem kraju zelo pomembna. Ne pustimo, da prekinemo veselje mladih glasbenikov.«

Nevladno in neprofitno organizacijo, ki deluje v javnem interesu, so podprli tudi številni drugi posamezniki in organizacije. Vodja projekta Martin Počkar je vesel širokega kroga podpore, ki je po njegovem mnenju razlog, zakaj verjamejo v uspeh.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice