FOTO: Festival Maribor
Med 10. in 19. septembrom bo na različnih lokacijah v Mariboru pod geslom Moč glasbe, strast srca potekal Festival Maribor.

Pred pol stoletja se je s prvim koncertom Festivala baročne glasbe začela pisati zgodovina jesenskega Festivala klasične glasbe v Mariboru. Domače občinstvo si je v vrhunskih koncertnih dogodkih namreč želelo uživati tudi izven koncertne sezone. Tudi letos bo nastopila cela vrsta izjemnih domačih in tujih glasbenikov.

»Festival Maribor 2019 bo v znamenju premoščanja in povezovanja. Tukaj se bosta družila simfonični orkester in elektronska klubska glasba, staro renesančno glasbilo in sodobna improvizirana glasba, sproščeno občinstvo in otroci na koncertu klasične glasbe, glasba in narava!« je napovedala vodja programa Koncertne poslovalnice in Festivala Maribor Barbara Švrljuga Hergovich.

Otvoritveni koncert festivala bo v torek, 10. septembra, ob 19.30 v mariborski dvorani Union, nastopila bo Haydnova filharmonija. Pod okriljem festivala se bodo zvrstili še: sedem večernih koncertov, dve otroški matineji, popoldanski koncert za družine in delavnica izdelovanja glasbil iz zelenjave. Celoten program festivala je na voljo tukaj.

Najbrž najdrznejše festivalsko doživetje bo 12. septembra, ko bo nastopil dunajski Zelenjavni orkester. »Leta 1998 ustanovljena zasedba svetovne slave je edini orkester na svetu, ki ne uporablja že obstoječih instrumentov, temveč si jih člani za sleherni koncert izdelajo sami – iz buč, kumaric, jajčevcev, korenja … Ob natančnem povezovanju zvočnih lastnosti vsakega zelenjavnega glasbila nato iz njih izvabljajo estetsko dovršen zven, s katerim gradijo edinstvene zvočne svetove,« so povedali organizatorji festivala.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice