Po 15 letih delovanja in izobraževanja štajerske mladine jim grozi, da čez noč ostanejo brez prostorov, mladi glasbeni junaki pa brez možnosti za razvoj svojih talentov.

Ko si še niti čevljev ne znajo zavezati, številni mladi sanjajo o tem, da bi postal junaki. Nekateri izmed nas pa bi radi postali junaki s kitaro za vratom in mikrofonom pred sabo. Več kot sto takih glasbenih junakov obiskuje mariborsko Kulturno umetniško društvo Coda. S pomočjo predanih mentorjev in istomislečih sovrstnikov želijo ujeti svoje sanje in ustvarjati najbolj univerzalno obliko komunikacije – glasbo. 

Toda po 15 letih delovanja in izobraževanja štajerske mladine jim grozi, da čez noč ostanejo brez prostorov, mladi glasbeni junaki pa brez možnosti za razvoj svojih talentov. Odločili so se, da puške ne bodo vrgli v koruzo. V okviru projekta Glasbeni junaki bodo zbrali sredstva za nakup novih prostorov, so odločeni.

Svoje sanje bodo med 19. marcem in 2. majem lovili na slovenski platformi za zbiranje sredstev Adrifund. Cilj je v 45 dneh zbrati vsaj 20.000 evrov. V zameno za donacije bodo ponudili domiselne nagrade – vstopnice za ekskluzivne ‘living room’ koncerte z znanimi glasbeniki, glasbene video voščilnice, koncerte naše mladine, zakup prostora na stenah novih prostorov ...

Toda ... Zakaj zbirajo sredstva, če so njihove storitve plačljive?

V KUD Coda brez zadržkov pojasnjujejo: »Drži. Obisk naših individualnih in skupinskih lekcij je plačljiv. V primerjavi z državnimi ustanovami je ta znesek nekoliko višji, v primerjavi z zasebnimi oblikami poučevanja pa precej nižji. Kot nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju kulture, vsa pridobljena sredstva porabimo za plačilo mentorjev, stroške prostorov in opreme ter razvoj in izvedbo številnih kreativnih projektov. Kot izkaz naše družbene odgovornosti, pa sredstva namenjamo tudi za brezplačne programe, ki so namenjeni vsem tistim, ki zaradi zdravstvenih, ekonomskih, kulturnih ali kakršnih koli drugih razlogov nimajo dostopa do kakovostnega preživljanja prostega časa z glasbo in vrstniki.«

Mlade na lovu za svojimi sanjami podpirajo številni znani Mariborčani in drugi Slovenci. »Vsaka glasbena šola, ki dviguje možnost glasbenega ustvarjanja glasbe željnim mladostnikom, je v našem kraju zelo pomembna. Ne pustimo, da prekinemo veselje mladih glasbenikov,« pravi glasbenik in humanitarec Marko Soršak - Soki.

Mladim glasbenim junakom pesti drži tudi Andi Gal, oblikovalec zvoka in glasbeni producent: »S KUD Coda sodelujem že več kot 4 leta. Zakaj? Ker izjemno cenim njihov trud, projekte in vse, kar počnejo za mlade glasbenike. Predvsem pa tudi zato, ker sem bil sam mlad tonc na začetku glasbene poti in so bili eni prvih, ki so mi zaupali in tega ne bom nikoli pozabil.« 

Living room koncerti

Kot eno izmed nagrad na Adrifundu ponujajo tudi koncerte znanih glasbenikov, ki bodo za omejeno število obiskovalcev potekali v intimni 'dnevna soba' atmosferi.

- Help! A Beatles Tribute; 26. marec, 19.00, Razlagova 11, Maribor
- Poskočni muzikanti; 2. april, 19.00, Razlagova 11, Maribor
- Prismojeni profesorji bluesa – Midnight lightning; 9. april, 19.00, Razlagova 11, Maribor
- Leonart; 16. april, 19.00, Razlagova 11, Maribor
- Vasko Atanasovski; 23. april, 19.00, Razlagova 11, Maribor
- The Swingtones; 27. april, 19.00, Razlagova 11, Maribor

Projekt predstavili na Odštevanju do pričetka zbiranja sredstev s koncertom učencev in mentorjev KUD Coda, ki bo potekalo v torek, 19. marca, ob 19.00 v Studiu 22. Prisotni bodo tudi znani mariborski glasbeniki, ki bodo v podporo projektu nastopili skupaj s KUD Coda, med drugim Marko Soršak – Soki (Elvis Jackson), Gregor Jančič – Moony (Happy Ol'McWeasel), Sebatijan Lukovnjak (Leonart) in Bilbi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice