Jazz 'ma mlade bo med 31. majem in 14. junijem v sklopu treh petkovih večerov že četrto leto zapored združeval ljubitelje jazz glasbe, vina, kulinarike in umetnosti.

Mestu in širši publiki se bodo predstavili mladi perspektivni umetniki ter z umetniškim dogajanjem oživeli Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

Festival Jazz 'ma mlade, ki se je razvil iz istoimenskega glasbenega cikla, že četrto leto združuje glasbo in vizualno umetnost z izbrano kulinariko. Na letošnjem festivalu sodeluje 50 mladih umetnikov, podpora pa raste tudi s strani partnerskih organizacij. Letos se dogajanju kot razstavljalci in festivalski fotografi pridružujejo tudi dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor, ki bodo ob petkih lovili goste v svoje objektive.

»Simbol tokratnega festivala je čebela. Ta ne simbolizira zgolj vračanja mladih umetnikov, ki kot čebele v panj prihajajo nazaj v rodne kraje, temveč so čebele hkrati naše nove 'sodelavke'. Že nekaj tednov namreč ob sončnih dneh na Židovskem trgu predvajamo jazz glasbo, ob kateri se na osrednjem drevesu na trgu in okoliških rastlinah pasejo čebele, čigar čebelnjak se nahaja na strehi GT22 in je pod oskrbo Zavoda Razvoj. In prav ta med bo predstavljal rdečo nit letošnje ulične hrane, ki jo pripravljajo študenti VSGT Maribor pod mentorstvom Mojce Polak,« pojasnjuje vodja festivala Željko Milovanović.

»Glasbeno dogajanje bo dopolnjeval bogat spremljevalni program, za katerega bodo poskrbele okoliške galerije - Fotogalerija Stolp, Galerija DLUM in galerija Media Nox - ter Sinagoga in GT22. Ob omenjenih pa se bodo v sklopu festivala zvrstile tudi tri samostojne razstave na prostem, ki bodo umeščene neposredno na Židovski trg,« poudarja Petra Čeh, koordinatorka spremljevalnega programa.

»V letošnjem letu se trudimo še bolj približati konceptu 'zero-waste' dogodka, kar pomeni da se s festivalom trudimo proizvajati čim manj oziroma nič odpadnih snovi. Samo dogajanje je brezplačno in odprto za vsakogar, programski prispevek, s katerim se bodo krili programski stroški, pa se bo zaračunal ob kavciji za steklene kozarce. Vremenska napoved za vse tri dogodke je trenutno zelo dobra - pričakujemo tople in suhe večere - v primeru dežja pa se bo dogajanje prestavilo v Vinagovo klet,« še dodaja Milovanović.

Po besedah Vida Turice, glasbenega selektorja festivala, bo glasbeni program tudi letos potekal v treh sklopih. Vsak večer bodo otvorili mladi obetavni jazz glasbeniki iz lokalnega okolja, sledil bo osrednji koncert, nato pa after jam session, namenjen improvizaciji, druženju in povezovanju. Prvi petek bomo lahko prisluhnili dijakom Konservatorija za glasbo in balet, na drugem petkovem večeru bodo gostili skupino WCKD NATION, zadnji večer pa bomo pričeli v družbi glasbenikov Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice