»Toliko gledališča te na trenutke utrudi, a tudi senzibilizira. Uvid, ki mi je bil omogočen, je neprecenljiv,« je povedala Petra Vidali.

Danes se je na novinarski konferenci v preddverju Kazinske dvorane predstavil program 52. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo letos potekal od 20. do 29. oktobra. Konference so se udeležili Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, Daša Šprinčnik, predstavnica odnosov z javnostjo, Petra Vidali, selektorica Festivala Borštnikovo srečanje, in Ksenija Repina, ki jo je minister za kulturo Anton Peršak letos imenoval za vršilko dolžnosti umetniško direktorico festivala, in je zamenjala dosedanjo Aljo Predan.

Letos so gledališki producenti prijavili 66 uprizoritev, kar je statistično podobno lanskemu festivalu, izpostavitve vredna pa naj bi po mnenju Vidalijeve bila uprizoritev Zločin in kazen v režiji Mirjane Medojević. Mestna občina Maribor je namenila Festivalu 166.000 evrov, kar je 6.000 evrov več kot lani, država pa 160.000 evrov, dodatni »sponzorji pa zaenkrat še niso definirani«, je pojasnil Danilo Rošker.

Letošnja sezona slabša od lanske

Petra Vidali se je dotaknila izjave ravnatelja ljubljanske Drame, da je »slovenski teater v krizi«, s čimer se ne strinja, meni le, da so »v krizi nekatera umetniška vodenja in da so nekateri tipi gledališke kreacije na točki preloma«, res pa je, »da je bila letošnja gledališka sezona slabša od prejšnje«. Vendar se naj bi letos tudi videla celostna tematska zastavitev programov (od kanonskih nedramskih do še neuprizorjenih velikih dramskih tekstov).

Večkrat je bilo videti navezave na druge scenske umetniške forme kot uprizoritvene postopke. Šlo je za »različne tipe postdramskih razmerij med tekstom in inscenacijo ter za preseganje klasičnega internega gledališkega boja za primat«, pravi Vidalijeva.

V letošnji sezoni slovenska klasična in sodobna dramatika ni bila zapostavljena, prav tako pa so na svoj račun prišli tudi novi, mladi režiserji. Njen kriterij za izbor tekmovalnega programa je bil standardni – izbrala je tiste uprizoritve, ki so bili od zasnove do izvedbe koherentne, vznemirljive in dosledne.  

Lanski tihi bojkot domačega gledališča

Vidalijeva se je dotaknila tudi lanskega tekmovalnega programa, ki naj bi bil po njenem mnenju »povod za rušenje festivala«, zato se je javno zahvalila prejšnji umetniški direktorici festivala Alji Predan, jo ocenila za profesionalko, ki naj bi odstopila zaradi spina po lanski selekciji. Šlo pa naj bi za tihi bojkot domačega gledališča in pismo z zahtevo po njeni odstopitvi.

Tako so se dotaknili velike polemike glede Tomaža Pandurja, lani obljubljenega simpozija, posvečenega obeleževanju Pandurjeve smrti, ter dejstva, da ni nobena njegova uprizoritev uvrščena na program Festivala Borštnikovo srečanje. Bo pa mu posvečena razstava Hommage a Tomaž Pandur, razstava fotografij njegovega opusa na promenadi mariborskega Mestnega parka.

Kaj lahko vidimo na letošnjem Festivalu Borštnikovo srečanje?

Poleg tekmovalnega in spremljevalnega programa bo moč videti tudi mednarodni program Mostovi, sestavljen s tremi predstavami iz Finske, Poljske in Hrvaške. Posvetili se bodo tudi finski dramatiki in gledališču s programom Finski fokus, kjer bodo predstavili tri bralne uprizoritve, gostujočo predstavo in eno solistično. Potekala pa bo tudi okrogla miza Dramaturgi iz oči v oči, simpozij (Ne)pretočnost med institucionalno in neinstitucionalno gledališko sceno in tradicionalno sodelovanje z UL AGRFT in UM FF.

Obiskovalci si lahko sami sestavite abonma, pri akciji Izbirni paket pa boste prejeli 25-odstotni popust pri nakupu najmanj štirih vstopnic za štiri različne predstave, in kot darilo prejeli vstopnico za zaključno slovesnost s podelitvijo nagrad. Do popustov so upravičeni člani Mariborske knjižnice, abonenti SNG Maribor, upokojenci in člani Slavističnega društva ter dijaki in študenti (predstave AGRFT pa so za slednje brezplačne).

Predprodaja bo potekala od 4. septembra in do 1. oktobra, nato pa bodo v redni prodaji do 28. oktobra 2017.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice