Sončen je april in suh, bo maj za lepo vreme gluh, pravi pregovor.

Ljudske modrosti so bogata kulturna dediščina pa tudi velika zakladnica nasvetov. Čeprav nam danes napredna tehnologija in izurjeni meteorologi lahko napovedo natančno vreme za nekaj dni vnaprej, pa je še vedno dobro prisluhniti nasvetom babic in dedkov. 

Malega travna se zemlja »odpre«

Naši predniki so bili tesno povezani z naravo in zemljo, zato imamo Slovenci mesece poimenovane po dogajanju na poljih in travnikih. Stara slovenska imena letnih časov so se obdržala še do danes, so pa v uporabi bistveno manj kot nekoč. Imena so vezana na dogajanje kmetov, ki so vezana na določen letni čas, povezana z dogajanjem na poljih, v gozdovih, na travnikih, v sadovnjakih in v vinogradih.
Latinska besed "aperire" pomeni odpreti. V aprilu se zemlja "odpre" za novo rast. Tudi slovensko ime mali traven je povezano z zemljo, govori namreč o mladem, novem, malem zelenju po gozdovih, travnikih in poljih. 

Kakšno bo na Jurjevo, 24. aprila?

Jurjevo je pomladni praznik, ki se praznuje 24. aprila. Starejše izročilo pozna zelenega Jurija, ki je bil nekoč praznik začetka pomladi. V Sloveniji je bil folklorni lik zeleni Jurij zelo razširjen, danes pa je ohranjen zlasti v Beli Krajini.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice