FOTO: Jan Rozman
Na današnji slovenski kulturni praznik se bo v Mariboru zvrstilo več brezplačnih prireditev.

Na obletnico smrti našega poeta dr. Franceta prešerna Slovenci tradicionalno praznujemo Prešernov dan, kulturni praznik, ki je tudi dela prosti dan. Tako kot drugod po Sloveniji bodo tudi v Mariboru številne kulturne ustanove brezplačno odprle svoja vrata. Preverili smo, katere brezplačne prireditve se obetajo na najprešernejši dan v letu.

Umetnostna galerija Maribor

10.00-18.00

»Ko brez miru okrog divjam…« No, Umetnostna galerija Maribor ob Prešernovem dnevu široko odpira svoja vrata in vabi nemirne duše, pa tudi vse druge obiskovalce, v zavetje vizualne umetnosti. Na slovenski kulturni praznik bo vstop v UGM brezplačen, razglednice, zloženke, katalogi in sploh vse publikacije UGM v muzejski trgovini pa 30% cenejše. Na ogled ponujamo veliko mednarodno razstavo sodobne umetnosti Ne glej nazaj, okej? v razstavišču UGM, izbor iz Zbirke UGM pod naslovom Ulica v UGM Kabinetu in Šivarije - očarljive pravljične junake Manice K. Musil v UGM Studiu.

Program:
11.00 - vodstvo po razstavi za družine: Manica K. Musil / Šivarije
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
Vodi: Brigita Strnad, vodja pedagoškega programa
Trije mucki in zmaj, koza Cilka, pobalinska pujsa, čarobna školjka, komar Janez, mravljinčar Franc, lev Robert ter slon Stane so glavni junaki slikanic Manice K. Musil, ki svojih podob ne riše, ampak šiva, lepi in kvačka. Na razstavi so na ogled veliki formati pisanih Šivarij ter slikanice, ki so bile do sedaj prevedene že v 14 jezikov.

12.00 - vodstvo po razstavi: UGM Kabinet/ Ulica
UGM, Strossmayerjeva 6
Vodi: Jure Kirbiš, kustos razstave
Izbor del iz Zbirke UGM v UGM Kabinetu v ospredje postavlja ulico, natančneje mariborske ulice, kot so jih skozi preteklo stoletje v različnih medijih ujeli v Mariboru živeči umetniki. Dela nas popeljejo skozi zgodovino Maribora in hkrati čez raznolike likovne pristope upodabljanja ulice in mesta.

16.00 - vodstvo po razstavi: Ne glej nazaj, okej?
UGM, Strossmayerjeva 6
Vodi: Simona Vidmar, kustosinja razstave
Razstava predstavlja 18 mladih in uveljavljenih umetnikov iz Slovenije in tujine, ki svojo prakso usmerjajo k raziskovanju spomina, zgodovinjenja in gradnji identitete. Dela na razstavi so s področja sodobnih vizualnih umetnosti. Na ogled bodo instalacije, video dela in projekcije, risbe, slike in performativne intervencije.

Pokrajinski muzej Maribor

10.00-18.00 (vhod z Grajskega trga)
10.00-18.00: Ogled stalne razstave Pokrajinskega muzeja Maribor
15.00: Organiziran voden ogled po stalni razstavi Pokrajinskega muzeja Maribor

Fotogalerija Stolp

10.00-12.00
12.00: ogled razstave: Klemen Skubic - HUNT

Multimedijski center Kibla

10.00 (artKIT, Glavni trg 14, Maribor)
ob 10.00 zajtrk z umetnico Vesno Bukovec
Vesna Bukovec (1977, Ljubljana) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Deluje kot samostojna avtorica in v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA (z Metko Zupanič in Lado Cerar). Ustvarja v različnih medijih (risba, video, fotografija, instalacija) in pri tem uporablja različne postopke (raziskava, apropriacija, participacija idr.). Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru.
Kontakt: T: 059 076 371, E: [email protected]

Muzej narodne osvoboditve Maribor

9.00-16.00.

V Muzeju narodne osvoboditve je za kulturni praznik pripravljen bogat program.

9.00: Vodstvo po razstavi Boji za severno mejo in general Maister
9.00: Vodstvo po razstavi Pohorska legenda
9.00: Vodstvo po stalni razstavi
9.00: Delavnica za otroke z Urošem

10.00: Odprtje razstave »Rogaška Slatina kot obmejno mesto Tretjega Reicha« in vodstvo po razstavi
12.00: Vodstvo po razstavi Boji za severno mejo in general Maister
12.00: Vodstvo po stalni razstavi 

14.00: Vodstvo po razstavi Boji za severno mejo in general Maister
14.00: Vodstvo po stalni razstavi
14.00: Vodstvo po razstavi Pohorska legenda 

15.00: Vodstvo po razstavi Vila ob parku s Franzisko Scherbaum.

Fotografski muzej Maribor

10.00-15.00

11.00: Odprtje razstave XIV. Divizija in vodstvo po razstavi
12.00 – 15.00: Delavnica Camera Obscura za otroke

Sinagoga Maribor

10.00-18.00

Ob slovenskem kulturnem prazniku v Sinagogi Maribor na Židovski ulici 4 prirejajo pester kulturni program:

od 10. do 18. ure, dan odprtih vrat, samostojni ogledi nekdanje Sinagoge in aktualne razstave Sobibor
ob 11. uri, Pisma Eriki Fürst, premierna projekcija kratkega dokumentarnega filma, ki je bil posnet ob srečanju učencev OŠ Draga Kobala Maribor z Eriko Fürst, preživelo žrtvijo holokavsta
ob 13. in 15. uri, vodenje po razstavi Sobibor (vodi Jan Malec)
ob 17. uri, Pisma Eriki Fürst, projekcija dokumentarnega filma

JSKD MARIBOR

17.00-19.00 (velika dvorana IZUM, Prešernova 17)

Letošnji kulturni praznik bodo na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Maribor in Zvezi kulturnih društev Maribor obeležili s Spominjanji - družinsko zgodbo - družine Hartman.

Spet je na vrsti »družinska zgodba«, ki bo tokrat zajela pet generacij Hartmanovih. Poosebljajo mariborsko godbeništvo, katerega sloves so ponesli po domovini in Evropi. Prisluhnili bomo trem rodovom glasbenikov, na čelu z Ervinom Hartmanom, enim najbolj prepoznavnih mariborskih kulturnikov. Pogovarjali se bomo o pomenu družinskega vzdušja za kulturno razgledanost in ustvarjalnost, najmlajši Kaja in Sara pa bosta pokazali tudi odlično obvladanje svojih instrumentov – tolkal in roga. Spomnimo se Prešerna na Prešernovi!

Galerija Media Nox

10.00-14.00 in 15.00-18.00

Ob slovenskem kulturnem prazniku vas galerija Media Nox in MKC Maribor vabita na ogled razstave DRUŽINSKA VEZ. Maks in Metka Kavčič, ki je nastala v sklopu projekta Mladi kustosti v sodelovanju s študenti tretjega letnika Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru ter njihovimi mentorji.

Razstava na poseben način združuje izbrana slikarska dela akademskega slikara Maksa Kavčiča in njegove hčerke, akademske kiparke Metke Kavčič ter študente, umetnike, kulturno zgodovino, kuriranje kot profesijo in še marsikaj, ter predstavlja je dragocen prispevek k drugačnemu, bolj celostnemu in poglobljenemu odnosu do umetnosti v našem prostoru.

Kulturno društvo Pekre Limbuš

18.00 (Dom kulture Pekre, Bezjakova ulica 4, 2341 Limbuš)

Kulturno društvo Pekre-Limbuš vabi na Prešernovo proslavo v čast slovenskega kulturnega praznika. O pomenu Franceta Prešerna in kulturnega praznika bo spregovorila ravnateljica osnovne šole Rado Robič Limbuš Mojca Kirbiš. V spletu Prešernovih pesmi, razmišljanj o pesniku, pevskih in glasbenih točk in pogovoru z znanim slovenskim igralcem bodo letos sodelovali: gledališka igralka Irena Varga, pevka Barbara Gabrielle, učenci OŠ Rado Robič Limbuš in člani KD Pekre Limbuš. V drugem delu se bo pisatelj, dramaturg in Prešernov nagrajenec Tone Partljič pogovarjal z uglednim dramskim igralcem in dobitnikom Borštnikovega prstana Vladom Novakom.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Ja kam 'kam le "kot pravi pesnik najbolje da v gostilno"

Starejše novice