Med 12. in 14. oktobrom bodo na tradicionalnem Festivalu mlade literature Urška med petimi finalisti izbrali zmagovalca.

Na Festivalu mlade literature Urška, ki bo potekal med 12. in 14. oktobrom v Slovenj Gradcu, se bo predstavilo pet finalistov, med katerimi bo na finalni prireditvi Kričimo iz prgišča napak izbran zmagovalec. Zmagovalca bo v petek, 13. oktobra ob 20.00 v Kulturnem domu Slovenj Gradec, razglasila letošnja državna selektorica, pesnica in urednica Ana Porenta.

Letošnji finalisti so Katarina Gomboc iz Ljubljane, Tea Plesničar iz Nove Gorice, Helena Zemljič iz Jurovskega Dola, Patrik Holz iz Ankarana ter Jan Franc Podbrežnik iz Žalca.

Zmagovalec Festivala bo s strani Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in revije Mentor prejel natisnjen knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirku Prvenke, predstavljen pa bon a festival Urška 2018. Zmagovalec letošnjega festivala bo prihodnje leto junija gostoval na mednarodnem festival Evropski pesniki v živo 2018, ki bo potekal na Češkem. Na mednarodnem festivalu bodo zbrani ugledni avtorji iz večih držav.

Na natečaj revije Mentor se je letos prijavilo kar 116 literatov, mlajših od 30 let. Med vsemi prijavljenimi je šest regijskih selektorjev izbralo 22 nominirancev. Ana Porenta pa je med nominiranci določila pet finalistov.

Pester tridnevni festivalski program

Za finaliste ter druge obiskovalce so pripravili tridnevni festivalski program. Prvi dan bo namenjem predstavitvi pesniške zbirke španskega pesnika in kantavtorja Diega Ojede, z naslovom Moja punca revolucionarka. Njegov prevod je pričel nastajati v okviru lanskih skladovih Prevajalnic pod mentorstvom prevajalke Marjete Drobnič. Španski dan bo zaključil prevajalec in lektor za španski jezik Santiago Martin Sanchez, ki se bo pogovarjal z gimnazijci. V petek bo potekala Literarna matineja, kjer se avtorji srečajo s srednješolci iz Slovenj Gradca in Uršljanskih avtorskih branj, predstavili pa bodo tudi prvenec Eve Markun, ki je zmagala na lanskem festival. V soboto pa bo potekala delavnica za finalist festival Od besedila do knjige, ki jo bo vodila Ana Porenta.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice