Galerija Unuk in Tanja Cvitko s podporo Mestne občine Maribor, v sodelovanju z MKC Maribor in skupnostjo KC Pekarna ta konec tedna izvajata projekt Mariborski grafiti - od vandalov do muralov.

V petek, 8. novembra, ob 18. uri bosta v prostorih Hostel Pekarna Igor Unuk in Tanja Cvitko, dokumentalista mariborskih grafitov in vodnika mariborske grafiti ture s sogovorniki - anonimnimi mariborskimi grafitarji - spregovorila o mestu, kakršnega izrisujejo mestne stenske poslikave.

Naslednji dan, v soboto, 9. novembra, od 10. ure dalje sledi grafiti delavnica in umetniška intervencija na območju KC Pekarna.

Grafiti so metoda ulične umetnosti, metoda komunikacije, ki se giblje med vandalizmom in umetnostjo. Vsak grafit ni vandalizem. Vsak grafit ni umetnost. Vsaka stenska čečka ni grafit. Vsi pa nam nekaj sporočajo. So spomin mesta, ko mesto pozablja.

Grafitiranje v svojem bistvu ni destruktivna ali vandalska umetnost. Določeni grafiti postanejo del urbane silhuete mesta in se vtisnejo v miselnost prebivalcev mesta, pravijo organizatorji grafiti ture.

Grafiti kot so 'Oko za oko - pasta za zobe' pod mariborskim Starim mostom definirajo celotno generacijo prebivalstva tako s svojo sporočilno vrednostjo, kot tudi z vizualno podobo in likovno dopolnitvijo.

Pri grafitiranju gre za osmišljanje mrkega urbanega prostora na odprtih ranah urbanega okolja. Skozi grafite preteklost in njeni ostanki v sedanjosti stopajo v stalen dialog z družbeno, socialno in politično sedanjostjo. Ko grafit postane sredstvo komunikacije, lahko pregled mestne grafitarske umetnosti - pa tudi neumetniških, vandalskih grafitov iz objestnosti - odseva aktualno mentaliteto mesta. 

Kdaj grafit postane vandalizem?

Zakon o javnem redu in miru problem grafitiranja opredeljuje v 13. členu, ki se glasi: »Kdor piše ali riše po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, razen na krajih, kjer je to dovoljeno, se kaznuje z globo 208,64 evra.« 

Tako je vsak grafit, izdelan brez izrecnega dovoljenja in na območju, ki za to dovoljenja nima, kaznivo dejanje.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Grozni ruski (nepreverjen)

pravdarji

Dravski gusar (nepreverjen)

Kaki šamar bi pa stisno onemu butecu ko s svojim grdim podpisom uničuje mesto. Pfuj gnoj!

Marko6434 (nepreverjen)

Par grafitov ima umetnisko vrednost, vse ostalo, 99,9% pa so grde čačke. Npr. grafitar KTB (kar verjetno pomeni Kretensko Telebanski Butelj), ki onesnazuje celotno mesto.

Starejše novice