Na ogled bo ciklus fotografij Branimirja Ritonje z naslovom »Kriv sem«.

V torek, 19. septembra, se pričenja nova fotografska razstava Branimirja Ritonje z naslovom I am Guilty, ki se bo odprla ob 18. uri v razstaviščnem prostoru artKIT na Glavnem trgu, ki bo na ogled do 7. oktobra. Naslednji dan, v sredo, pa bodo ljubitelji fotografije lahko med 10. in 12. uro obiskali tudi »zajtrk« z avtorjem fotografij.

»Kriv sem«

Znani mariborski fotograf bo tokrat v sklopu Festivala fotografije predstavil cikel fotografij z naslovom Kriv sem, kjer gre za serijo prepoznavnih umetnikov, fotografiranih v podobi zapornikov.

»I am guilty as anyone of you,« pravi fotograf, s čimer parafrazira znan holivuski tekst ter v kontekst postavlja dejstvo, da je umetnik kriv že zato, ker je umetnik.

Branimir Ritonja na več kot 650 razstavah

Branimir Ritonja, Mariborčan, rojen leta 1961, je diplomiral na Fakulteti za varnostne vede. Svoje prve črno-bele fotografije je razvijal v temnici že kot osnovnošolec. Svoja dela je predstavil na več kot 600 skupinskih in 52 samostojnih razstavah doma in na tujem ter prejel več kot 110 nagrad, med drugim tudi plaketo Francoske fotografske zvez, Zlato plaketo ZKD Slovenije in Glazarjevo nagrado z listino za dosežke na področju kulture.

Avtor ciklusa se osredinja na portretno, konceptualno in dokumentarno fotografijo.

Leta 1981 je postal član Fotokluba Maribor in še isto leto dobil več nagrad za fotografijo »Starec«. Leta 1986 je posnel fotografijo »Deklica z jabolkom«, ki je bila ena prvih izdelana v tehniki fotografike, kar kaže na kontinuirano željo po eksperimentiranju in odkrivanju novega v samem fotografskem mediju. Fotografska zveza Jugoslavije mu je leta 1989 podelila naziv za kandidata mojstra fotografije in mu omogočila razstavo v Beogradu. Mednarodna zveza za umetniško fotografijo mu je šest let kasneje podelila častni naziv umetnik fotografije, čez tri leta pa mojster fotografije. Uporaba digitalnih medijev, eksperimenti s fotografijo ter vplivi likovnih kolonij in študentskih potovanj so razvile njegovo znanje, leta 2002 pa je začel delovati kot predsednik Fotokluba Maribor.

»Fotografija zame ni le pritisk na sprožilec fotografske kamere, ni le odsev realnosti, ni le zrcalna slika nekega premeta je mnogo več, je umetnost videti čutno, ter to prenesti na fotografijo. S tem ohranimo čarobni občutek časa, ko smo bili srečni, veseli ali žalostni, zaljubljeni, ljubljeni, ponosni… Fotografija ni le ohranjen trenutek, stotinka sekunde nekega preteklega časa, je mnogo več, je zgodovina, dokument časa v katerem smo bili nekoč. Vsekakor pa imamo v fotografiji lastnost, da je posnetek narejen zdaj in tukaj, že v naslednjem trenutku del naše preteklosti,« je Ritonja o fotografiji zapisal na svojo spletno stran.

FOTO: Branimir Ritonja

Starejše novice