Foto: Mediaspeed
Z ministrstva za kulturo so na današnjo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna sporočili prejemnike Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada v letu 2021.

Ministrstvo za kulturo je na današnji Ta veseli dan kulture, ko obeležujemo rojstvo Franceta Prešerna, sporočilo imena prejemnikov najvišjih priznanj Republike Slovenije na področju umetnosti. 

Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Nagrade Prešernovega sklada pa prejmejo Brane Senegačnik, Lana Trotovšek, Tomi Janežič, mariborski režiser Matjaž Ivanišin, Sandi Červek in arhitekti Budja-Jereb-Majoranc.

Režiser in scenarist Matjaž Ivanišin je prejel nagrado Prešernovega sklada v letu 2021 za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, piše v obrazložitvi.

Objavljamo še tudi odlomek iz obrazložitve, ki jo je zapisal Zdenko Vrdlovec:

»Matjaž Ivanišin se je že s svojimi prvimi  filmi (zlasti kratkim Karpopotnik in celovečercema Playing Men in Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba) afirmiral kot režiser z izvirno in subtilno poetiko, domiselno in humorno tako v načinu pripovedi, kakor tudi v preigravanju kategorij dokumentarnega in fiktivnega.

V filmu Oroslan že in še posebej uvodni prizori predstavljajo zgostitev ali kristalizacijo ne le ivanišinovske, marveč same filmske estetike: skupaj z videzom krajinskega slikarstva prikažejo tudi družbeno posebnost podeželskega kraja, ki ga opisujejo, obenem pa ta observacijski pristop, kot se imenuje v dokumentaristiki, zmotijo z madežem ali s senco skrivnosti oziroma neke odsotnosti, ki dosedanjo perspektivo preobrne v retrospektivo smrti. A ne kakšne smrti iz umorov na podeželju, marveč povsem banalne in anonimne smrti. Ni pretirano reči, da film, vsaj kolikor ga poznamo, doslej ni znal bolje povedati, da je nekdo umrl. 

V drugem delu filma ta nekdo dobi ime, obenem z umrlim pa sta identificirana tudi kraj in skupnost porabskih Slovencev, kakor ju v slovenskem filmu še nismo ne videli ne slišali. To bi Oroslanu dalo etnografsko razsežnost, če mu vendarle ne bi šlo bolj za podvojen množinski portret: na eni strani skoraj kubistični, iz različnih perspektiv sestavljen portret nekega lika, točneje Oroslana, na drugi in obenem pa za avtoportrete vseh tistih, ki s svojimi spomini na Oroslana portretirajo tudi sami sebe. Toda, ali so njihovi spomini res dokaz, da je Oroslan resnično obstajal? To vprašanje niti ni tako pomembno kot to, da je bila smrt v filmu odkrita kot anonimna. Tako anonimna kot so anonimni vsi tisti, ki se Oroslana spominjajo. Bolj kot sam Orsolan je bila resnična smrt, ki lahko dobi ime kogar koli že. In kdor koli je že, mu lahko spomini povrnejo neki obstoj, naj bo tako iluzoren kot je filmski.«

Mariborski režiser Matjaž Ivanišin je letos prejel tudi Glazerjevo listino za scenarij in režijo filma Oroslan (foto: Mediaspeed).

Nagrade sklada bodo skupaj s Prešernovima nagradama za življenjsko delo podelili 7. februarja 2021, na predvečer Prešernovega dne. Proslava bo v rokah mladega režiserja, scenarista in producenta Davida Sipoša in njegovega Studia Siposh.

Feri Lainšček živi in ustvarja v Murski Soboti (foto: Mediaspeed).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice