Na umetniškem obisku v Mariboru je ta mesec skupina libanonskih študentov in umetnikov najmlajše generacije.

Pod mentorstvom Mihe Vipotnika skupina libanonskih študentov in umetnikov najmlajše generacije pripravlja instalacijo, ki bo v začetku avgusta na ogled v galeriji Hladilnica v kulturnem centru Pekarna. Njihova osrednja tema je dialog s tišino. Patil Tokatlian, Rita Tokatlian, Octave Khoury, Eli Mouhanna, Ghenwa Abou Fayad, Melissa Ghazale in Zouhair el Helou ustvarjajo na področju filma, video umetnosti, zvoka, performansa, fotografije in grafičnega oblikovanja.

Večinoma gre za nekdanje študente slovenskega umetnika Vipotnika, ki že vrsto let poučuje film, video in interdisciplinarno umetnost na univerzi USEK in akademiji likovne umetnosti ALBA v Bejrutu. »Skušal sem povezati različne ravni ustvarjalnosti, ljudi in karakterjev,« je pojasnil za STA.

Kot pri Vipotnikovih prejšnjih projektih In Medias Res in Vertical Colisions ne gre za vključevanje že zaključenih del, ampak so ta še v procesu ustvarjanja: »Zasedemo galerijo in pripravljamo projekt do izvedbe. Torej se morajo ustvarjalci prilagoditi specifiki prostora in seveda temi. Tokrat je tema dialog v tišini in kako bomo to reševali, tudi jaz še ne vem.«

Študijska rezidenca se bo primarno ukvarjala s prostorskimi in zvočnimi instalacijami z delovnim naslovom Two good listeners make a piece with silence oziroma v prevodu Dva dobra poslušalca naredita delo s tišino. Projekt torej že v osnovi izpostavlja tišino, preizprašuje njen status ter zahteva pozornega poslušalca med umetniki v skupini kot tudi med občinstvom, poroča STA. Izbrana tema ima tudi politično konotacijo. Vipotnik izpostavlja odnos Evrope do migrantov z Bližnjega vzhoda, pri čemer predstavlja Libanon neke vrste razmejitev med obema svetovoma.

Pri ustvarjanju si bodo gostujoči ustvarjalci pomagali z najnovejšo tehnologijo na področju usmerjenega zvoka - z zvočniki Acuspade, ki jih je izumil mariborski intermedijski umetnik Miha Ciglar. Del projektne predstavitve bo tudi fiksna podhodna zvočna situacija na Rotovškem trgu, ki bo nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom računalniške umetnosti.

Najprej iskanje navdiha po mestu

Melisso Ghazale je k udeležbi v tem projektu pritegnila tema, saj se trenutno ukvarja z zvokom, »kar je nasprotno tišini«. Tudi njen prvi vtis ob prihodu v Maribor je bil takšen. »Ko smo prispeli sem, je bilo zelo mirno za mesto. To me je presenetilo, ker sem si evropsko mesto predstavljala drugače. A po drugi strani je tu vse tako blizu in domače, ker ni preveč prometa, ker ni preveč glasno,« je dejala za STA.

Z delom so začeli s kolesarjenjem po mestu, med katerim so zbirali navdih in ideje: »Energija med nami je takoj začela teči. Še posebej nam je bila všeč Pekarna, zato smo zelo veseli, da bo instalacija postavljena prav tam.«

Libanonci so v Maribor prišli pred dvema tednoma v okviru mariborske rezidenčne platforme Soba za goste (GuestRoomMaribor), ki se odvija v obliki enomesečnih rezidenčnih bivanj umetnikov. Za izvajanje programa imajo na voljo galerijski prostor Pekarne Magdalenske mreže na Koroški cesti 18 (Galerija K18) in dva bivalno-delovna ateljeja v Vetrinjskem dvoru.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice