Spletna razstava likovnih del učiteljev in nekdanjih dijakov ob 70. jubileju II. gimnazije Maribor.

Na spletni strani museu.ms je na ogled spletna razstava Preplet generacij, ki je nastala ob 70. jubileju II. gimnazije Maribor v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor, predstavljena pa so likovna dela učiteljev in nekdanjih dijakov.

Razstava združuje likovne ustvarjalce vseh generacij, med katerimi so Nika Autor, Matija Bobičić, Urban Breznik, Marko Damiš, Stojan Grauf, Gregor Harih, Rok Horvat, Miha Horvat, Rado Jerič, Samo Kramberger, Anka Krašna, Brane Lazič, Ksenija Nedoh Lazič, Irena Majcen, Boštjan Mesarec, Polona Petek, Ajda Podgorelec, Gregor Pratneker, Oto Rimele, Brina Steblovnik, Natalija Šeruga Golob, Dorijan Šiško, Nuša Štiglic, Simona Šuc, Jože Šubic, Mira Uršič, Sanja Zamuda, Nada Zidarič, Janja Kosi in Matjaž Wenzel.

Namen razstave Preplet generacij je s ponosom predstaviti umetnike, ki so bodisi kot dijaki bodisi kot učitelji pomembno soustvarjali gimnazijsko polje ustvarjalnosti, danes pa je njihovo delo priznano na nacionalni ravni, mnogim tudi na tujem.

Časovni razpon sega od zgodnjih 50. let 20. stoletja pa vse do leta 2019, s katerim so datirana najnovejša dela.

»Razstava je pregled likovnih del iz različnih obdobij, različnih tehnik. Glavna kvaliteta pa je, da so na enem mestu zbrana dela tako različnih umetnikov, kar bi bilo drugače težko doseči,« je v uvodnem nagovoru dejal Ivan Lorenčič, ravnatelj II. Gimnazije Maribor.

Nabor avtorjev nudi vpogled v bogato umetniško zakladnico II. gimnazije Maribor skozi sedem desetletij, ki so jo na šoli ves čas skrbno podpirali in ohranjali. Vendar bi bila samo podpora premalo, če dijakov v ustvarjalnem okolju ne bi spodbudno spremljali izjemni likovni pedagogi, hkrati tudi sami priznani umetniki. 

»Seveda, sem zelo vesela, ko vidim uspehe številnih mladih in že manj mladih likovnih ustvarjalcev in arhitektov, ki so obiskovali I. ali II. gimnazijo ter PA v mojem učiteljskem obdobju,« pa je dejala Vlasta Zorko.

Mnogo teh je svojo umetniško pot začelo prav na II. gimnaziji Maribor, kjer so jih v spodbudnem ustvarjalnem okolju spremljali izjemni likovni pedagogi in priznani umetniki: Natalija R. Črnčec, Zdravko Jerkovič, Gabrijel Kolbič, Ivan Kos, Rudolf Kotnik, Janez Pristavec, Mirjana Rukavina, Nina Šulin, Rudi Uran, Zlatko Zei in Vlasta Zorko.

Sprehod skozi slogovni razvoj od sredine 40. let prejšnjega stoletja do danes spremljajo raznolike zvrsti umetniškega izraza, ki jih avtorji predstavljajo v malem formatu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice