Slika je simbolična.
Državno srečanje avtorjev in avtoric, ki pišejo v maternem jeziku.

V okviru Tedna ljubiteljske kulture bo v soboto, 22. maja, v Literarni hiši v Mariboru potekalo 43. državno srečanje Sosed tvojega brega, na katerem bodo sodelovali izbrani v Sloveniji živeči avtorji in avtorice tujih narodnosti, ki pišejo v maternih jezikih.

Dogodek, ki ga organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti z območno izpostavo Maribor, bo potekal v dveh delih. 

Sodelujoči literarni ustvarjalci in ustvarjalke se bodo najprej udeležili dveh literarnih delavnic, pesniške z mentorjem Željkom Perovićem in prozne z mentorjem Zoranom Kneževićem, temu pa bo ob 17. uri sledilo branje avtorjev, prijavljenih na natečaj.

Na popoldanskem branju se bodo prepletale besede v poeziji in prozi v hrvaškem, srbskem, bosanskem, makedonskem, francoskem in angleškem jeziku. 

S svojimi deli bodo nastopili mentorja Željko Perović in Zoran Knežević ter na natečaju sodelujoči avtorji in avtorice Milan Aničić, Jure Drljepan, Sara Gulam, Zdravko Kokanović Koki, Marina Kružić-Zekić, Dragana Marošević, Dragan Mitic, Sunčan Patrick Stone, Mirjana Rampre Rako, Ljuba Šalinger ter Marie Hélène Estéoule-Exel in Tanja Ocelić v virtualnem okolju.

Besedila sodelujočih v reviji Paralele

»Besedila vseh nastopajočih in ostalih prijavljenih avtorjev - Sanja Atanasovska, Miloš Djonović, Dijana Harčević Ćatić, Dragan Mučibabić, Zina Mustafagić, Srđan Radović, Đorđo Radović, Šejla Silić, Katica Špiranec in Ramiz Velagić - bomo objavili naslednje leto v reviji Paralele, ki je namenjena vprašanjem kulture pripadnikov drugih narodov, ki živijo v Sloveniji,« je povedala Barbara Rigler, producentka za literarno dejavnost Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. 

Revija Paralele izhaja na dve leti, v njej pa poleg avtorskih besedil sodelujočih piscev predstavljajo dolgoletne udeležence, mentorje in odhajajoče literate. 

»Letos sta nas zapustila dva dolgoletna soseda. V spomin na njuno poezijo in ustvarjalnost bomo objavili strip Zlatka Kraljića In memoriam Josipu Bačiću - Savskemu in Vladimirju Vekiću, s spominskimi zapisi pa se ju bosta spomnila tudi pesnika in prevajalca Jure Drljepan in Željko Perović,« je še dodala Rigler.

Prireditev v Mariboru bo v okviru Tedna ljubiteljske kulture povezovala pesnica in igralka Petra Bauman.

V projektu Sosed tvojega brega, ki ga Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti organizira že 43. leto, vsako leto sodeluje več kot trideset avtorjev in avtoric. 

V vseh teh letih je na srečanjih sodelovalo več kot 2000 avtorjev in avtoric iz več kot dvajsetih držav.

S pisanjem v maternem jeziku in sodelovanjem na literarnih delavnicah imajo možnost utrjevanja svoje jezikovne identitete izven matične domovine, pri čemer bogatijo tudi naš kulturni prostor.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice