Tudi letos so podelili nazive Branju prijazna občina. Med prejemniki je precej štajerskih, pa tudi koroške in pomurske občine.

Predstavniki Združenja splošnih knjižnic, Skupnosti občin Slovenije in Ministrstva Republike Slovenije za kulturo so letos tretjič podelili nazive Branju prijazna občina. Gre za naziv, ki je namenjen spodbujanju aktivnostim lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture.

Med prejemnicami so Mestna občina Maribor ter občini Ruše in Hoče - Slivnica.

Doslej naziv prejelo 38 občin

Strokovna komisija je izbrala 10 prijavljenih občin, ki so izpolnili vse pogoje natečaja, prav tako pa izstopajo s svojimi praksami spodbujanja sodelovanja organizacij in vključevanja prebivalcev z namenom, da gojijo branje kot eno svojih temeljnih vrednot.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič je izpostavil, da živimo v digitalnem obdobju, ki ponuja tioče dražljajev, zato je mlajše generacije težje navdušiti za branje knjig.

»Saj sta za to potrebna čas in osredotočenost. Preko branja aktiviramo svoje misli, razvijamo miselni aparat, se naučimo kritičnega razmišljanja, osmislimo razmišljanje in lažje komuniciramo. Premalo je argumentirane kritike,« je povedal Prebilič ob podelitvi nazivov.

Občinam poleg zakonsko določenih in ostalih nalog za zagotavljanje osnovnega življenjskega standarda za občanke in občane, pogosto zmanjka dodatne volje, da bi bile bolj aktivne tudi na področju širjenja bralne kulture. Zato je ta naziv potrditev in motivacija, da postanejo bolj aktivne na področju širjenja bralne kulture.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

To je bilo za slovo večne diktatorce Knjižnice Maribor !

Starejše novice