Foto: Janez Eržen
Včeraj se je v finalnem večeru na Državnem Maroltovem srečanju 2019 v Žalcu pomerilo sedem najboljših odraslih folklornih skupin letošnje sezone. Katere so se najbolje odrezale?

Strokovno žirijo so sestavljali Tomaž Simetinger, Saša Krajnc in Gašper Selko. S svojim nastopom jo je najbolj prepričala Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane, ki je prejela zlato plaketo.

Akademska folklorna skupina France Marolt Ljubljana (Foto: Janez Eržen)

Občinstvo je za svojega favorita izbralo Folklorno skupino Leščeček iz Veržeja.

Folklorna skupina Leščeček Veržej (Foto: Janez Eržen)

Na drugo mesto po izboru strokovne žirije se je uvrstila Folklorna skupina Železničarskega kulturno-umetniškega društva Tine Rožanc, dobila je srebrno plaketo.

Folklorna skupina Tine Rožanc (Foto: Janez Eržen)

Bronasto plaketo je s tretjim mestom osvojila Akademska folklorna skupina Kulturno-umetniškega društva Študent s plesi in pesmimi Pohorja in Boča z začetka 20. stoletja.

Akademska folklorna skupina Študent (Foto: Janez Eržen)

Na območnih Maroltovih srečanjih se je letos pomerilo 180 skupin, tretjina od njih je napredovala na regijska srečanja. Visok nivo kakovosti, ki je vodil na zaključno državno srečanje, je po mnenju strokovne komisije doseglo dvanajst skupin.

Cvetober slovenskih folklornih skupin leta 2019 je prikazal zavidljiv nivo – tako v koreografijah in kostumografiji kot v plesno-glasbeni izvedbi. Nekatere skupine so pripovedovale izbrane zgodbe, druge pa so se poigravale z dinamičnimi nizi plesov.

Tretje mesto je pripadlo Akademski folklorni skupini Študent. (Foto: Janez Eržen)

Predsednik strokovne komisije Tomaž Simetingers je pojasnil, da so bile za uspeh ključne podrobnosti: »Ali je bil korak mehak ali čvrst, eleganten ali oster, opazovali smo tehniko plesa in odrsko prezenco, kar vse ustvari celovito dogajanje na odru.«

Maroltove listine Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za leto 2018 za svoje delo na področju folklorne dejavnosti prejeli Saša Meglič, Vladimir Starešinič in Folklorno društvo Minerali.

Prvo državno Maroltovo tekmovanje v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki je v prenovljeni obliki nasledilo dosedanje državno tekmovanje Le plesat me pelji, je dobilo ime po Francetu in Tončki Marolt, ki ju poznamo kot ena od glavnih začetnikov folklorne dejavnosti na Slovenskem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice