Alptraum, UGM Studio, 2014. FOTO: Damjan Švarc
V petek se bo v galeriji La Estación v mehiškem mestu Chihuahua (da, enako kot pasma) odprla razstava Alptraum (nem. nočna mora).

Gre za novo postajo te vandrajoče razstave, ki se je leta 2014 ustavila tudi v razstavišču UGM Studio na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Takrat se je razstavi pridružilo 17 slovenskih umetnikov in umetnic, ki so prispevali vsak svojo umetniško interpretacijo na temo nočne more.

Alptraum - nočna mora

Nemški umetnik in idejni vodja projekta Marcus Sendlinger si je koncept vandrajoče razstave zamislil tako: 1. Razstava bo potovala po svetu in ob vsaki novi ediciji bodo v nabor umetnikov vključeni novi lokalni avtorji; 2. Umetniki za razstavo prispevajo dela na ploščatem, lahkem in manjšem formatu (dela na papirju, kartonu, fotografije, kolaži), ki se lahko enostavno vložijo v mapo in v njej potujejo po svetu; 3. Edina vsebinska usmeritev je naslov Alptraum oziroma nočna mora.

»Kot je s Sobo 101 v svojem preroškem romanu 1984 predvidel George Orwell, ima vsak od nas svojo verzijo nočne more. S tem v mislih poskušam k projektu povabiti čim večje število umetnikov in skozi mnoge različice oziroma vizije nočnih mor ponuditi vpogled v to neskončno spremenljivo človeško stanje strahov, fobij, bolečine in panike,« je o razstavi spregovoril Sendlinger.

Od prve edicije v ameriški prestolnici Washington, D.C. leta 2010 razstava zdaj obsega dela 239 umetnikov in umetnic iz 21 držav. Prepotovala je cel svet, natančneje 17 lokacij, med njimi London, Berlin, Los Angeles, Cape Town, Manila, Goa, Montréal, po obisku Chihuahue pa pot nadaljuje v Arizono in na Kubo.

Ob mariborski ediciji leta 2014 je kustos Umetnostne galerije Maribor Jure Kirbiš k sodelovanju povabil 17 slovenskih avtorjev - Boris Beja, Viktor Bernik, Nenad Cizl, Mina Fina, Samuel Grajfoner, Polona Maher, Mark Požlep, Arjan Pregl, Katarina Sočan, Natalija Šeruga Golob, Miha Štrukelj, Simona Šuc, Nina Šulin, Žiga Tomori, Luka Uršič, Sašo Vrabič, Urša Vidic –, ki so od takrat priključeni potujočemu projektu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice