Na Ministrstvu za kulturo se letos niso odločili finančno podpret festivala 'Jazz ma mlade', zato organizatorji iščejo pomoč pri Mariborčanih.

Mariborski festival 'Jazz ima mlade'​, ki poteka v koprodukciji MKC Maribor in Multimedijskega izobraževalnega društva Glas podzemlja, se sooča z resnimi finančnimi zagatami. Četudi so lani na Ministrstvu za kulturo festivalu, ki ga niso mogli prehvaliti, postregli z borimi 1500 evri sredstev, s katerimi so organizatorji naredili pravi čudež, pa letos niso bili tako radodarni. Po besedah Željka Milovanoviča, vodje mladinskih programov MKC Maribor, je odločitev Ministrstva za kulturo tokrat dokončna, kajti pritožba ni mogoča.

»Zanimiv je cikel kot tak, lokacija in izvajalci. Projekt je pomemben z vidika razvoja slovenske glasbene umetnosti, saj nakazuje na večplastno usmeritev k promociji jazzovske ustvarjalnosti mladih,« so v lanski odločbi o programu projekta zapisali na Ministrstvu za kulturo.

Letos so festival še nadgradili, kljub temu pa so za boljši koncept s strani strokovne komisije prejeli skoraj pol točk manj kakor lani. A letošnja razlaga za zavrnitev s strani ministrstva je bila vse prej kot izčrpna.

»Projekt z vključenimi mladimi glasbeniki (...) ne dosega kvalitetnega nivoja drugih prijaviteljev,« so zapisali letos.

Čemu hladen tuš?

Letos naj bi na ministrstvu drastično zmanjšali število financiranih projektov in tako več sredstev namenili izbrancem, ki za zdaj ostajajo še neznani. Z razliko od lani se je zamenjala tudi strokovna komisija in sistem točkovanja.

Država na področju mestne kulture onstran osrednjeslovenske regije tudi sicer ne prispeva kaj dosti. Kar 65,7 odstotkov vseh sredstev, ki jih na ministrstvu namenjajo kulturnim projektom, roma v osrednjeslovensko regijo, medtem pa jih štajerska regija prejme le 11,3.

»Mačehovski odnos in umik podpore s strani najvišje kulturne instance nas seveda boli, vendar nas ne bo ustavil, računamo na še tesnejše sodelovanje in podporo lokalnih partnerjev, prijateljev iz sosednjih Gradca, Zagreba … in številnih podpornikov, ki skupaj z nami verjamejo, da ustvarjamo nekaj pomembnega in lepega za Maribor in Slovenijo. Jazz ma mlade se bo torej tudi letos zgodil in dogajal na Židovskem trgu, od koder bomo samo pomahali v Ljubljano,« je za Mariborinfo zapisal Milovanovič.

Organizatorji prosijo za pomoč

Kot je za Mariborinfo povedal Andrej Korelič iz Glasu podzemlja, sedaj z morebitnimi donacijami apelirajo na radodarne podpornike. Ker samo društvo še ne dosega referenc, primerljivih z MKC Maribor, sami kakšnih sredstev s strani države tudi ne bi mogli pričakovati, saj ne bi dosegli potrebnih točk. Žal pa je v vodo padel tudi trud MKC.

"Če je nekaj dobro za vse, potem tudi bo! Kaj je kdaj bil denar problem? Če ne, pa bo punk festival na Ulici Heroja Staneta 1! (smeh) Naprošamo vse, ki so nam pripravljeni pomagat pri realizaciji Jazz ma mlade 2017, naj nas čim prej kontaktirajo! Hvala! [email protected]," so ob spodaj pripetem videju na socialnem omrežju Facebook zapisali fantje Glasu podzemlja.

Koncertni cikel ponovno na Židovskem trgu

V kolikor pridobijo potrebno pomoč, se bo festival ponovno izvedel na Židovskem trgu v štirih spomladanskih petkovih večerih (26. 5, 2. 6., 9. 6. in 16. 6. 2017). Pričakujejo štiri mlade jazz zasedbe, večinoma slovenske, avstrijske in hrvaške diplomante akademij v Gradcu, Celovcu in Ljubljani. Večere bodo odpirali učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, po vsakem koncertu pa bo sledil »jam session«, ki se mu bodo pridruževali mladi slovenski glasbeniki. Koncertni cikel bodo spremljale tudi razne razstave v okrilju okoliških galerij Media Nox, DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22. 

Foto: Janez Klenovšek

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice