Med nagrajenci literarnega natečaja za 32. Roševe dneve je tudi učenka OŠ Prežihovega Voranca Maribor Ajda Varl.

V Celju je je potekala zaključna delavnica mladih literatov, ki so se prebili skozi sito literarnega natečaja za 32. Roševe dneve 2019. Pod mentorskim vodstvom Žige X. Gombača so mladi pisci, učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol, ustvarili kratke domišljijske zgodbe o tem, kako so potovali skupaj z Almo Karlin in kaj se jim je na potovanju pripetilo.

Pet izmed na natečaju izbranih dvajsetih literatov, Špela Gorenc, Anika Simončič, Ines Šubic, Ajda Varl, Jakob Zein Alhady, pa jih je na zaključni prireditvi prejelo posebna priznanja in knjižne nagrade

Razglasili so tudi izbrana šolska literarna glasila in publikacije, ki jih prav tako izbirajo v okviru Roševih dnevov.

Osrednja dogodka sta bili delavnici, za mlade literate jo je vodil Žiga X. Gombač, za mentorje pa Neli K. Filipić, na katerih so se udeleženci s praktičnimi vajami in pisanjem kratkih besedil urili v pisateljskih veščinah. Vse zapisano so učenci in mentorji predstavili na popoldanskem skupnem branju, čemur je sledila podelitev nagrad najboljšim šolskim literarnim glasilom, prejelo jih je šest osnovnošolskih in dve srednješolski glasili.

Na zaključni prireditvi, se je v sproščenem klepetu predstavilo vseh pet finalistov, trije so na natečaju sodelovali s poezijo, po eden pa s prozo in dramskim besedilom.

Vse več mladih literatov

Organizatorja prireditve, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti z Območno izpostavo Celje in Osnovna šola Frana Roša, Celje, z zadovoljstvom ugotavljata, da dolgoletno načrtno delo z mladimi literati iz leta v leto rojeva vse bolj obilne sadove. Za primerjavo povejmo, da se je na lanski razpis prijavilo 39 osnovnošolcev, letos pa kar 66, kar pomeni 40 odstotni porast. Poleg individualnega natečaja Roševi dnevi razpisujejo tudi natečaj za najboljša osnovnošolska in srednješolska literarna glasila, letos je 29 šol in zavodov prijavilo 36 različnih publikacij.

Med najboljšimi tudi glasilo mariborske šole

Strokovna komisija, je kot najboljše prepoznala literarna glasila iz osnovnih šol Komen, Bakovci, Miklove hiše Ribnica, CKSG Portorož, OŠ Franca Rozmana Staneta Maribor in OŠ Savsko naselje Ljubljana ter dveh gimnazij, Škofijska klasična gimnazija Ljubljana in Gimnazija Ormož. Dela vseh dvajsetih sodelujočih avtorjev bodo objavljena v posebnem zborniku z naslovom Lahko je zgolj beseda.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice