Muzeji v torek, 18. maja, brezplačno odpirajo svoja vrata.

Delovanje muzejev vseh vrst in velikosti je bilo v letu 2020 in prvi polovici leta 2021 močno prizadeto, zato že dolgo ni bilo tako pomembno, da se spomnimo na njih na današnji mednarodni dan muzejev.

Mednarodni muzejski svet ICOM je leta 1977 zaznamoval 18. maj kot mednarodni dan muzejev z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja.

Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih. Mednarodni muzejski dan se letos posveča temi »Prihodnost muzejev: okrevanje in novi izzivi«.

Pokrajinski muzej Maribor, Sinagoga Maribor, Umetnostna galerija Maribor in Muzej narodne osvoboditve Maribor bodo danes, 18. maja, obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

Obiskovalci morajo ob obisku uporabljati svojo masko in upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-COV-2.

Mednarodni muzejski dan v Pokrajinskem muzeju Maribor

Pokrajinski muzej Maribor vabi z dnevom odprtih vrat med 10. in 18. uro in odprtjem nove stalne razstave Prostori lepega, od 18. do 20. ure, vhod z Grajskega trga.

Razstava prikazuje izbrano pohištvo iz muzejske zbirke ter seznanja obiskovalce z znanji in starodavnimi obrtniškimi veščinami, ki so oplemenitile pohištvo z različnimi krasilnimi tehnikami.

Dotikalni ekrani omogočajo poglobljeno seznanitev s tehnikami krašenja, izvajalci, naročniki, stavbami iz katerih pohištvo izvira, načini pridobitve v muzej in drugo. Razstava zaokroža z oglednim depojem v Kinu Partizan začeto komunikacijo zbirke pohištva Pokrajinskega muzeja Maribor in jo umešča v mednarodni kulturni prostor.

Mednarodni muzejski dan v Sinagogi Maribor

Sinagogo si bo mogoče brezplačno ogledati Mednarodni dan muzejev od 8. do 16. ure. Trenutno sta na ogled razstavi Roman Erich Petsche in njegova Kočevska in Marko Vogrič: Nono Franc, Gorica-Dachau. Fotopismo iz taborišča.

Umetnostna galerija Maribor: Mednarodni dan muzejev / Prihodnost muzejev

Umetnostna galerija Maribor praznuje praznik muzejev in galerij na temo Prihodnost muzejev. V sklopu dogodka vabijo na ogled razstave 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM, na kateri se boste lahko prepustili vtisom debelih barvnih nanosov slovenskih impresionistov, prisluhnili zvokom gibljivega objekta Slavka Tihca, pokukali pod kovinski prt Metke Kavčič ali poiskali svoj najljubši pogled na črno sliko Sandija Červeka.

Ob razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM je za otroke na voljo brezplačno gradivo S Hudo mravljico po Zbirki UGM. V UGM Studiu pa vas bo ob umetninah iz naravnih materialov v razmislek o prihodnosti popeljala razstava Stojan Grauf, Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje.

Potrebna pa je predhodna prijava na [email protected] ali 02 229 46 96.

Program:

10.00 –11.00: Forma viva Maribor / virtualno predavanje
Zoom: us02web.zoom.us/j/89854668213
Muzejska svetovalka Brigita Strnad, bo v sklopu virtualnega predavanja predstavila mednarodni kiparski simpozij Forma viva, ki je v drugi polovici 20. stoletja obogatil slovenski javni prostor z 300 skulpturami, v Mariboru jih je 19. 

17.00 –18.30: Forma viva Maribor / kolesarsko vodstvo
Zbirno mesto: UGM, Strossmayerjeva ul. 6
Za tiste, ki si vendarle želite skulpture mariborske Forma vivo spoznati in potipati tudi v živo ter se pri tem še razgibati, pa je organizirano vodstvo s kolesarjenjem. V spremstvu članov Mariborske kolesarske mreže bo na ogled 10 skulptur na levem in desnem bregu. V primeri dežja dogodek odpade. 

18.00 –19.00: Stojan Grauf / pogovor z umetnikom
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
Muzejska svetovalka Andreja Borin, bo predstavila slikarja Stojana Graufa, ki se v UGM Studiu predstavlja z razstavo, ki zaobjema zadnjih deset let njegovega dela. Zanj je značilno ustvarjanje z naravnimi pigmenti, zemljo in ogljem ter vključevanje naravnih elementov kot so kamni, veje, trave in prodniki v galerijske postavitve. Njegov vir navdiha sta že vrsto let reka Drava in park ob Betnavskem dvorcu. 

12.00 –18.00: 10+ Sledi: Izginotje Hilde Mravol / detektivska igra
UGM, Strossmayerjeva 6
Če želite stopiti v čevlje preiskovalke/ca in pomagajte najti kustosinjo Hildo, ki je misteriozno izginila in za seboj pustila dnevnik poln čačk in simbolov, je pravšnja za reševanje v paru ali manjši skupini oseb. Igra, ki traja dobro urico.

Mednarodni muzejski dan v Muzeju narodne osvoboditve Maribor

V Muzeju narodne osvoboditve vabijo na ogled dveh novih razstav: »Slovenci, za zmiraj gre!« ob 100-letnici Koroškega plebiscita in razstavo ob 30-letnici Pekrskih dogodkov, ki je na ogled na ograji muzeja. 

Prav tako pa vabijo tudi v Fotografski muzej, kjer je na ogled razstava fotografska razstava Bojana Golčarja - Krasni topli svet.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice