Muzeji po vsem svetu bodo danes obeležili mednarodni muzejski dan, katerega tema je Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost.

Mednarodni muzejski svet je 18. maj že leta 1977 razglasil za mednarodni dan muzejev z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi. Slovenski muzeji so v minulih letih svoj dan obeležili s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Priprave na letošnjega pa so potekale v luči pandemije novega koronavirusa, zato ga bodo muzealci obeležili tudi virtualno.

Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dneva je Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Mednarodni dan muzejev 2020 želi z omenjeno temo »na enem mestu obeležiti raznolikost perspektiv, ki sestavljajo skupnosti in osebje muzejev, in hkrati osvojiti orodja za prepoznavanje ter premagovanje pristranskosti v tem, kar muzeji prikazujejo, in v zgodbah, ki jih pripovedujejo,« so zapisali v Mednarodnem muzejskem svetu.

Tako lahko danes brezplačno obiščete katerega od mariborskih muzejev.

Pokrajinski muzej Maribor

Pokrajinski muzej Maribor se pridružuje mednarodnem muzejskem dnevu s predstavitvijo projekta Gugalnik idej v depoju pohištva v Kinu Partizan. »Depo pohištva v poletnih mesecih dopolnimo z avtorskim delom samozaposlenega ustvarjalca v kulturi, kar ustvari dialog med institucionalizirano kulturno dediščino in živo kulturno ustvarjalnostjo,« so zapisali v Pokrajinskem muzeju.

Tako v okviru projekta Gugalnik idej vabijo v depo umetnike, da s svojimi avtorskimi prispevki odgovorijo na vprašanja o tem, kako dediščina deluje na njihovo ustvarjalnost, kako jih nagovarja in kako jih spreminja.

Poleg tega se praznovanju pridružujejo tudi z dnevom odprtih vrat, med 10. in 18. uro.

Umetnostna galerija Maribor

Danes je izjemoma odprta tudi Umetnostna galerija Maribor, ki nudi brezplačen ogled razstav. Med drugim si lahko ogledate razstavo Galerija za mir, Ivan Kos in njegova mojstrovina - Deklica z oranžo in Tadej Vaukman / Grandheroes.

Ob 15. uri pa vabijo  starejše in odrasle na virtualno druženje, ki bo potekalo pod imenom Modre urice preko Zoom video komunikacije. Do druženja lahko dostopate preko naslednje povezave.

Galerija Media Nox

V goste danes vljudno vabi tudi Galerija Media Nox na Židovskem trgu v Mariboru, ki svoja vrata odpira med 10. in 13. uro ter med 15. in 18. uro.

Poleg tega pred galerijo pripravljajo predstavitev kolektiva OUTLINE. Tako bodo lahko obiskovalci spoznali sodelujoče avtorje, poleg tega pa izvedli vse, kar jih zanima, od izdelave ilustracij do postopka tiskanja. Pri tem bodo lahko umetniške unikatne izdelke tudi kupili.

Zanimanje za muzeje se skozi leta povečuje

Statistični urad pa je pred mednarodnim muzejskim dnem posredoval podatke za leto 2018. Muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije v Sloveniji so v tem leti pripravili 1446 razstav, od tega 245 stalnih in 1202 občasnih razstav. Ogledalo si jih je več kot 2,7 milijona obiskovalcev, od tega je bilo 30 odstotkov tujcev. Med vsemi obiskovalci je bilo 29 odstotkov otrok in mladih.

Kot so zapisali na statističnem uradu, se je število muzejskih in galerijskih razstav v zadnjih treh desetletjih v glavnem povečevalo, še bolj pa zanimanje zanje. To potrjujejo tudi kazalniki: v 1991 so v povprečju na vsaki razstavi našteli 1283 obiskovalcev, v 2018 pa za 47 odstotkov več.

Muzeji in galerije so v letu 2018 s prodajo vstopnic iztržili približno 3,5 milijona evrov, posamezni obiskovalec pa je za ogled razstave plačal povprečno štiri evre. Ob priložnostih, kot sta mednarodni muzejski dan ali poletna muzejska noč, so ustanove izdale tudi več kot 614.000 brezplačnih vstopnic.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice