Skupnost muzejev Slovenije v sodelovanju s Službo za premično dediščino in muzeje med 17. in 23. avgustom 2020 organizira akcijo slovenskih muzejev in galerij Naprej v preteklost.

Pod taktirko Skupnost muzejev Slovenije bo med 17. in 23. avgustom 2020 v sodelovanju z muzeji in galerijami potekala vseslovenska akcija »Naprej v preteklost«. Sodelujoči muzeji in galerije, kar 54 jih je, bodo s svojimi prispevki in dogodki popestrili dogajanje na družabnih omrežjih in spletu ter v lastnih prostorih.

Muzeji v sodobni družbi igrajo nadvse pomembno vlogo, saj hranijo dediščino in korenine sodobnega človeka. Ena pomembnejših vlog muzejev je interpretacija, skozi katero obiskovalci pridobijo znanje in razumevanje dogodkov in procesov iz preteklosti. Muzeji so izredno močan medij in so zaupanja vredne ustanove, ki delajo za javno dobro in v korist državljanov. 

V času epidemije smo se muzeji soočili s številnimi izzivi in preprekami, ki so zahtevali hitre odločitve in spremembo načina delovanja ter razmišljanja. Prav muzeji smo se najhitreje odzvali na nove pogoje delovanja in že v prvih dneh napolnili splet z zanimivimi vsebinami. Še naprej je bilo potrebno učinkovito opravljati javno službo varovanja dediščine, hkrati pa smo morali ohraniti stik z uporabniki.

Muzejska dejavnost se je preselila na splet, pristen stik obiskovalca pa je še naprej naša osnovna želja. Čeprav muzeji varujemo preteklost, se aktivno odzivamo tudi na dogajanje v druži, javnosti ponujamo dostop do znanja, promoviramo enakost in strpnost. 

Tudi jesen pričakujemo pripravljeni, ne glede na to, kaj nam bo prinesla. Svojo sposobnost uspešnega delovanja skozi preteklost za prihodnost ter v realnem in virtualnem svetu bomo predstavili v akciji pod naslovom Naprej v preteklost. Sodelujoči muzeji bodo v tem času na spletu, družabnih omrežjih ter v galerijah/muzejih pripravili številne predstavitve svojega dela. Na različne načine bomo pripovedovali zgodbe iz preteklosti, katerih sporočila so pomembna za našo prihodnost.

Program bo objavljen na Facebooku Skupnost muzejev Slovenije ter na straneh posameznih muzejev in galerij. Ne glede na to, ali boste akcijo spremljali iz domačega fotelja, ali se boste podali na potep po muzejih, pričakuje vas veliko zanimivosti. Za vsak okus nekaj.  

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice