Foto: Gregor Salobir
Mariborčane te dni združuje tradicionalno Drugajanje. Festival, ki na Drugi gimnaziji Maribor že 18. leto združuje mlade in umetnost.

Drugajanje je festival, ki je nastal iz želje, da bi mladini omogočili (brezplačen) dostop do kakovostne ponudbe uprizoritvene umetnosti. Predvsem pred leti je veljalo, da je bil ta festival eden ključnih načinov, ki je predstave 'pripeljal' iz Ljubljane v Maribor.

Ples povezuje

Glavno pozornost so tudi tokrat namenili plesu in sodelovanju med ustvarjalci. »Največjo pozornost pa namenjamo dijaški publiki. Letos so eno predstavo tudi izbrale mlade kuratorke, ki so bile še v lanski sezoni tudi same dijakinje,« je pojasnila Alma R. Selimovič vodja festivala, ki ga prireja ljubljanski zavod Bunker v sodelovanju z Drugo gimnazijo Maribor.

Letos predvsem mariborski

V festivalski program in soustvarjanje je vključenih približno 250 mladih Mariborčanov, približno 800 dijakov predvsem iz regije pa se zvrsti v občinstvu.

»Vsako leto se festival izriše drugače, kakšno leto je program zelo mednaroden, kakšno leto pa zelo lokalen – letos imamo recimo tudi premiero Heroj 3.0, ki je naša koprodukcija, obenem pa mariborska produkcija dveh mariborskih ustvarjalcev,« dodaja R. Selimovič, vodja festivala. Ta dva Mariborčana sta sicer že po vsej Sloveniji znana igralca Uroš Kaurin in Vito Weis, oba nekdanja Drugogimnazijca in oba nekdanja obiskovalca Drugajanja.

Kulturni evro

Interesa za ogled predstav je očitno še vedno dovolj, ne glede na to, da je ponudba na področju sodobne umetnosti danes precej bolj razvejana kot pred 18. leti, ko je festival Drugajanje nastal. »Sodelujemo z veliko lokalnimi producenti kot so Nagib, Moment... Za dijake je ogled predstav brezplačen, za ostale pa računamo kulturni evro,« dodaja R. Selimovič.

Vstopnice so praktično že razprodane, nekaj jih je ostalo samo že za jutrišnji program, festival pa se zaključil v četrtek s predstavo Snježane Premuš in Roka Vevarja Poiesis sebstva, ki jo je Klub mladih selektoric izbral kot izziv za svojo generacijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice