Mostovi in bogovi (foto: Damjan Švarc)
Premiera v Drami SNG Maribor: Mostovi in bogovi v režiji Aleksandra Popovskega.

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 29. novembra 2019, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Nejc Gazvoda po motivih zgodb Toneta Partljiča Mostovi in bogovi v režiji Aleksandra Popovskega.

Po motivih zgodb Prešernovega nagrajenca Toneta Partljiča, zbranih v knjigi Ljudje iz Maribora, v romanu Sebastjan in most in v romanu Pasja ulica, je Nejc Gazvoda ustvaril dramsko besedilo z naslovom Mostovi in bogovi.

Uprizoritev je dramski poklon Mariboru, njegovi zgodovini, prebivalcem in mariborski legendi, neutrudnemu mestnemu kronistu, ki bo v letu 2020 praznoval svoj osemdeseti jubilej.

Tone Partljič v svojih zgodbah z izdelanim občutkom za situacijo in humor subtilno in inteligentno pod drobnogled jemlje posameznike iz bogate mariborske zgodovine in jih literarno oblikuje s pretanjenim občutkom za tegobe človeka in časa. Nejc Gazvoda, letošnji Grumov nagrajenec, je strukturo in atmosfero odrske adaptacije iskal pri Fellinijevih mojstrovinah Amarcord in Roma, medtem ko rdečo nit uprizoritve predstavlja mesto s svojimi mostovi – povezovalci dveh bregov, s katerih so Mariborčani skakali, se na njih ljubili, jih gradili, jih preklinjali, občudovali, se z njimi bahali in preko njih potovali z enega na drugi breg, na tuje in spet domov.

Uprizoritev, ki jo je režiral umetniški direktor mariborske Drame Aleksandar Popovski, s parado barvitih likov in njihovih zabavnih, tragičnih, napetih, čudovitih zgodb z dodatkom nadrealističnih trenutkov povezuje zgodbe iz knjige v gledališko celoto, ki je nastala na stičišču Maribora in njegovih mostov, ki vežejo mestna bregova, in med nami – 'bogovi' svojih usod in zaščitniki mesta, ki s svojimi potezami pišemo svoje in mestne zgodbe. Mostovi in bogovi govorijo skozi tisto, kar je bilo, in o tistem, kar bo.

Mostovi in bogovi (foto: Damjan Švarc)

Igrajo Petja Labović, Davor Herga, Nejc Ropret, Peter Boštjančič k. g., Eva Kraš, Vojko Belšak, Nataša Matjašec Rošker, Viktor Hrvatin Meglič, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Ksenija Mišič, Matija Stipanič, Mirjana Šajinović, Mateja Pucko in Irena Varga.

Kostumografka je Jelena Proković, skladatelj Marjan Nečak, avtor videa Rok Predin, lektorica Mojca Marič, asistentka režiserja Nina Kuclar Stiković, asistentka kostumografke Katarina Šavs, asistent scenografa Matic Gselman.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice