Člani Turističnega društva Vurberk, ki med drugim organizirajo tradicionalni, najprestižnejši vseslovenski festival narodno-zabavne glasbe, kljub pravkar iztekajočim prazničnim dnevom ne mirujejo.

Za letošnjega, ki bo že 28. leto zapored v petek, 21. junija 2019 na grajskem dvorišču v Vurberku, so namreč nedolgo nazaj izdali javni natečaj za sodelovanje. Kot so zapisali, lahko na Vurberškem festivalu sodelujejo ansambli iz Slovenije in zamejstva, ki  imajo sestav, kot je naveden v naslovu razpisa ter so njegovi člani starejši od 15 let. 

»Vsak ansambel oziroma avtor lahko na razpisu sodeluje z več skladbami, ki pa ne smejo biti daljše od 3,50 minut, na festivalu pa vsak ansambel nastopi z dvema skladbama, in sicer z eno skladbo, ki še ni bila javno predvajana ali posneta in z neobjavljenim besedilom. Druga skladba pa je iz zakladnice skladb ansambla Lojzeta Slaka. Na razpis mora ansambel prijaviti dve Slakovi skladbi, organizator pa izbere skladbo, katero bo ansambel izvajal. Skladbo, ki bo v tekmovalnem delu, je treba poslati kot demo posnetek (zgoščenka) ali pa že dokončan posnetek in priložiti besedilo z navedbo avtorja,« še pogojujejo ansamblom.

Še prej na javni izbor v Podnanos

Za prijavljene ansamble bo 12. maja organiziran še javni izbor v Podnanosu, kjer bo izvedbo ocenjevala posebna strokovna komisija, ki bo odločila ali ansambel izpolnjuje pogoje za nastop na festivalu. »Izbrani ansambli s sprejetimi skladbami ne morejo odpovedati sodelovanja, organizator festivala pa ima tudi pravico, da na festivalu nastopi ansambel, ki ni sodeloval na javnem izboru,« dodajajo organizatorji.

S sodelovanjem na razpisu ansambli in avtorji tudi soglašajo, da se njihova dela snemajo za radijski in televizijski program, predvajajo in izdajo na nosilcih zvoka ali slike, oziroma da sodelujejo na festivalu v skladu s pravili festivala. Na festivalu bodo izvedbo, skladbe in besedila ocenjevali strokovni komisiji, ki jih imenuje organizator, predstavniki slovenskih radijskih postaj in občinstvo.

Dolenjski ansambel Boršt, absolutni zmagovalec 27. Vurberškega festivala in prejemnik zlatega zmaja.

Tudi letos za glavne nagrade - zlatega, srebrnega in bronastega zmaja

Nastopajoči ansambli se bodo tudi na tokratnem festivalu narodno-zabavne glasbe Slovenije potegovali za nagrade. Podeljene bodo namreč nagrade komisij (za izvedbo bo ansambel prejel plaketo Lojzeta Slaka, za najboljšo večglasno vokalno izvedbo plaketo Jožeta Šifrarja, za besedilo bo avtorji dobil plakete, najboljši pa denarno nagrado). 

Ansambli in avtorji, ki bodo s skladbami najbolj navdušili komisijo radijskih postaj Slovenije, pa prejmejo denarno nagrado in plaketo. Glavne nagrade festivala bodo tudi letos zmaji, zlati, srebrni in bronasti, seštevek pa bo sestavljen iz ocene strokovne komisije, ki bo predstavljala 50 odstotkov, 35 odstotkov bo vreden glas radijskih postaj, 15 odstotkov pa glasovi občinstva.

O izbiri bodo pisno obveščeni

Ansambli, ki želijo sodelovati na festivalu se morajo pisno prijaviti najkasneje do srede, 20. marca 2019 na naslov: Turistično društvo Vurberk, Vurberk 85, 2241 Sp. Duplek, s pripisom »za festival«. O izbiri bodo prijavljeni ansambli pisno obveščeni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice