V Slovenski filharmoniji se je v soboto odvil izjemen zborovski koncert, ki je navdušil polno dvorano Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Na koncertu Sozvočenja, ki ga je na predvečer Svetovnega dneva zborovskega petja pripravil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, se je predstavilo šest izvrstnih pevskih zasedb, ki so številno poslušalstvo prepričale ne le s petjem, temveč tudi z dodelanimi odrskimi nastopi.

Oder koncertne dvorane sredi praznične prestolnice je tokrat pripadel pevskim zasedbam, ki so s svojimi tematsko zaokroženimi sporedi najbolj prepričale strokovno komisijo na šestih regijskih srečanjih, ki so potekala v mesecu novembru.

Od 40. sodelujočih zasedb se jih je na sklepni koncert uvrstilo šest, prav vse pa so dokazale, da je slovensko zborovsko petje resnično na visokem mednarodnem nivoju in išče nove poti glasbenih predstavitev.

Večer so začele pevke Ženskega pevskega zbora Biser KD Lotos iz Grosuplja, ki so pod vodstvom Fernanda Mejiasa v pesmih sledile slovenskemu pregovoru, da je domača gora najbolj zelena. Skupina je v program vključila pesmi, ki tako ali drugače govorijo o gorah, na koncu pa jim je v petju pritegnil tudi zborovodja Mejias. 

Ženski pevski zbora Biser KD Lotos iz Grosuplja

Nadaljevala je Vokalna skupina Vikra Glasbene matice Trst pod vodstvom Petre Grassi, ki velja za eno najbolj prodornih mladih dirigentk. Temačno je zvenelo petje pod črnimi srednjeveškimi kutami, s projektom pa so predstavili sodobno uprizoritev liturgije teme po antičnem obredu, ki je po drugem vatikanskem koncilu le redko izvajan. Pod naslovom Nad temo bo zavladala luč so z vokalno in instrumentalno glasbo predstavili velikonočno obredje, v katerem se nad brezizhodnostjo smrti slednjič pokaže žarek upajoče luči, vstajenja.

Vokalna skupina Vikra Glasbene matice Trst

Precej bolj razigran je bil nastop Dekliškega pevskega zbora Aglaja iz Radelj ob Dravi, ki je pod vodstvom Kerstin Pori in Uroša Jurgeca predstavil živahne afroameriške ritme. Afriško petje kar kliče po gibu in tudi mlade pevke, oblečene v dolga modra in turkizna krila, so na odru uprizorile iskrivo kombinacijo petja in plesa. 

Dekliški pevski zbor Aglaja

Iz Slovenske Bistrice prihaja vokalna skupina Vivere pod vodstvom Nadje Stegne, ki je svoj program naslovila kot B-harmonije. Prekratko, da bi ga razumeli, dokler se v programu ne zvrstijo srbske, krajiške, črnogorske pesmi, ki imajo skupni imenovalec, harmonije Balkana, za kar se da prepričljivo predstavitev pa so poskrbeli tudi kostumi, saj so pevke nastopila v narodnih nošah. 

Vokalna skupina Vivere

4 otroške za 5 mož je duhovit naslov za razigrano, a tudi resno temo, ki jo je raziskoval Kvintet Vintgar z Blejske Dobrave. Skozi otroške pesmi so prikazovali življenjski cikel od otroka do odraslega in nazaj, petje pa so nadgradili z dinamičnim, že kar gledališkim nastopom. 

Kvintet Vintgar

Daj, da te objamem, sporoča mešani pevski zbor Viva Brežice, ki ga vodi Simona Rožman Strnad, svojo zgodbo o ljubezni pa gradijo na ljudskem izročilu. Preplet pesmi, plesa, snežno belih noš in zelenih Jurijevih venčkov v laseh, pospremljenih z zvoki violine je poslušalce peljal skozi šopek belokranjskih ljudskih. 

Viva Brežice

Sklepni koncert Sozvočenja ni bil tekmovalnega značaja, vsem sodelujočim skupinam pa je organizator, JSKD, podelil posebne nagrade in priznanja, ki so si jih zasedbe prislužile predvsem za izvirnost. Nagrade in priznanja so na prireditvi podelili tudi nekaterim skupinam, ki sicer niso nastopile na koncertu, prav tako pa za svoje nastope na regijskih srečanjih zaslužijo posebno pozornost in priznanje.

Koncert Sozvočenja je na najboljši možen način napovedal Svetovni dan zborovskega petja, ki ga vsako drugo nedeljo v decembru obeležujemo že skoraj tri desetletja. Venezuelski skladatelj Alberto Grau je namreč na generalni skupščini svetovne zborovske zveze IFCM, ki je bila med II. Svetovnim simpozijem zborovske glasbe v Helsinkih leta 1990, predlagal praznovanje mednarodnega dneva zborovskega petja. Od takrat je sodelovalo že več kot 15.000 zborov in milijoni pevcev po vsem svetu, slavljenju zborovske glasbe pa se pridružujejo tudi slovenski pevci.

Zbrani cvet slovenskih zborov je ponovno dokazal, da se prizadevno dolgoletno delo še kako obrestuje. Za izjemne nastope, podkrepljene z gledališko plesnim izrazom in premišljeno kostumografijo, pa so izbrane skupine bile nagrajene z navdušenim aplavzom in toplim sprejemom občinstva.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice