Zora Plešnar, cikel Otroštvo, Muri 1976, čb fotografija na papirju, foto: Marko Tušek.
V Umetnostni galeriji Maribor bo razstavljena prva pregledna razstava fotografij Zore Plešnar.

Gre za najvidnejšo slovensko fotografinjo sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Zora Plešnar se je Fotoklubu Maribor pridružila leta 1968 in dve leti pozneje, kot tudi edina ženska, sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem.

Zora Plešnar, Šivilja, pred 1986, srebrobromidna fotografija na papirju, foto: Marko Tušek.

V okolju odličnih fotografov, kot so Ivan Dvoršak, Zmago Jeraj, Janko Jelnikar, Branimir Jerneić, Stojan Kerbler, je Zora Plešnar že s svojim prvim ciklom Mimo uveljavila suveren avtorski izraz.

V tri desetletja trajajočem delovanju je slovensko fotografijo obogatila z odličnimi črno-belimi cikli: Mimo, Nad oblakiOdseviPraznovanjeTerelj  in Rojstvo mesta / Novi Beograd.

Zora Plešnar, Iz cikla Mimo, Bežeča pokrajina - A, 1978, srebrobromidna fotografija na papirju kaširana na iverno ploščo, foto: Ivan Leskošek.

Fotografske podobe Zore Plešnar so povzdignjene v nadrealno, prividno, imaginarno, sanjsko. Realni tukaj in zdaj njenih odsevov, oblakov, hribov ali mesta v nastajanju je univerzalen in brezčasen, v dotiku s sanjsko razsežnostjo, ki prosto prehaja med zunanjo podobo in notranjim doživljanjem.

Obenem se je vseskozi posvečala tudi portretom, kjer se je polno izrazila njena topla, komunikativna narava in naklonjenost do otrok. Cikel Otroštvo s svojo neposrednostjo in pristnostjo tako nesporno predstavlja vrh njene portretne fotografije.

Zora Plešnar, Novi Beograd 12, 1982, čb fotografija na papirju.

Razstavo, katere kustosinja je Andreja Borin, bo odprl mojster fotografije Stojan Kerbler, in sicer v petek, 19. aprila, ob 19. uri. Odprta bo do 4. avgusta  2019.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice