Tudi to poletje se bo Ptuj spremenil v svetovno prestolnico poezije. Že 24. Dnevi poezije in vina pa bodo vendarle potekali nekoliko drugače, kot smo jih bili vajeni doslej.

Na Ptuju in v drugih krajih po Sloveniji se bo tudi letos odvil eden najprestižnejših in najodmevnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope.

Kljub omejitvam zaradi pandemije bo program 24. Dnevov poezije in vina razkošen in večinoma izveden v živo, le manjši del virtualno.

Med 26. in 29. avgustom bodo na Ptuju in drugod priznani pesniki in pesnice iz desetih držav sveta nastopili na več kot 60 pesniško-glasbenih dogodkih.

Osrednja gosta festivala bosta italijanska pesnica Patrizia Cavalli ter škotski pesnik in pisatelj John Burnside. Odprto pismo Evropi bo tokrat napisala in na Ptuju prvič prebrala madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth.

Koliko obiskovalcev bodo našteli letos?

Glavnima poudarkoma, poeziji in vinu, se bo tudi letos pridružil bogat spremljevalni umetniški program za vse starostne in interesne skupine. Vsi dogodki bodo brezplačni in bodo potekali v slovenskem in angleškem jeziku.

Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šele v intimi starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, na festival vsako leto privabi skoraj 10.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. 

Celoten program 24. Dnevov poezije in vina je na voljo na tej spletni povezavi.

Zakaj bo ta festival težje organizirati kot druge festivale?

Strateška vodja projektov Eva Premk Bogataj je priznala, da organizacija festivalov, ki vključujejo večdnevni program prireditev, različne sklope programov za različne ciljne skupine in z več kot sto sodelujočimi v ekipi že v običajnih razmerah ni mačji kašelj.

»Letošnji festival je organizacijsko zahtevnejši ne le od lanskega, pač pa tudi od večine drugih festivalov, ki bodo izvedeni, ker gre pri nas za izrazito mednarodno udeležbo. Producentsko delo je letos prepleteno z upravljanjem tveganj, ki pomenijo pomemben del načrtovanja in izvedbe festivala, s tem pa so tudi stroški organizacije višji kot sicer,« je razkrila Eva Premk Bogataj.

Financiranje gostovanj je ponekod zamrznjeno

V založbi Beletrina organizacijska ekipa ves čas spremlja novosti na področju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Upoštevali bodo vsa navodila in priporočila, ki bodo aktualna v času festivala - za zaščito vseh sodelujočih in občinstva.

»Če govorimo o konkretnih izzivih, so ti povezani tako s financiranjem gostovanj tujih gostov, ki je v nekaterih državah, od koder gosti prihajajo, zamrznjeno. Nadalje z navodili, ki so včasih lahko tolmačena na več načinov. Nam pa je pomembno, da imamo za vse prireditve urejen tako administrativni kot izvedbeni del, povezan s priporočilo in navodili,« je dejala Eva Premk Bogataj.

Tradicionalne pesniške promenade letos ne bo

V Beletrini si želijo, da bo izjemno kakovosten načrtovan program ostal čim bolj neokrnjen.

»Nekaterim delom programa, na primer tradicionalni nedeljski pesniški promenadi in prevajalski delavnici, smo se morali odpovedati, ker bi bilo sicer nemogoče zagotoviti upoštevanje priporočil in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar pa je za nas zelo pomembno,« je povedala strateška vodja projektov.

Dodala je: »Želimo si, da bi festival tudi letos potekal tako, da se bodo obiskovalci in nastopajoči imeli lepo, hkrati pa moramo poskrbeti, da bodo prireditve varne in da bo zdravje vseh na prvem mestu.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice