60. izdaja Kurentovanja bo v enajstih dneh obiskovalcem ponudila več kot 70 dogodkov, od koncertov in zabav, do etnografskih, umetniških ter otroških dogodkov.

Ptujčani karnevalskemu dogajanju, ki ga prirejajo vsako leto, pravijo že kar peti letni čas. Zato ni prav nič čudno, da Ptuj v tem času pritegne okoli 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Letošnje Kurentovanje bo trajalo enajst dni, pričelo pa se bo že jutri ob 16. uri z mednarodnim slikarskim ex-tempore oziroma največjo likovno prireditvijo Kurentovanja, ki med svoje vrste pritegne več kot 700 umetnikov.

Dogajanje se bo nadaljevalo v soboto, kjer bo ob 9. uri potekala tradicionalna dobrodelna obarjada, na kateri bodo ptujski Lionsi zbirali donacije za pomoči potrebne. V soboto se bo zgodil že tudi prvi vrhunec letošnjega Kurentovanja z medcelinskim srečanjem tradicionalnih pustnih likov in mask. Ob 11. uri bo tako krenila etno povorka, ki bo na ptujskih ulicah in trgih predstavila številne domače pustne like iz Slovenije, pridružili pa se jim bodo pustni liki iz več kot desetih držav Evrope in sveta.

Naslednji večji dogodek Kurentovanja bo v sredo, 19. februarja, kjer si bodo lahko obiskovalci ob 16. in 18. uri na Kurentovi tržnici ogledali pravo parado kurentov, na kateri se bodo zvrstile predstavitve številnih lokalnih skupin, ki jih bodo zastopali tako otroci kot odrasli.

Dva dni kasneje, v petek, 21. februarja, bo staro mestno jedro ob 18. uri priredilo nočni spektakel, na katerega vabijo vse ljubitelje mistike in teme. Predstavila se bodo številna mistična bitja podzemlja, dogodek pa se bo zaključil s koncertom 6pack Čukurja.

Pustni vikend se bo pričel v soboto ob 11. uri s tako imenovanim mestnim pustnim korzom oziroma meščansko povorko s 150-letno tradicijo.

Povorka našemljenih meščanov ima namreč že svoje začetke v letu 1873 in predstavlja dokaz, kako globoko je pustovanje zakoreninjeno na Ptuju. Vrhunec Kurentovanja pa se bo zgodil v nedeljo ob 13. uri z mednarodno karnevalsko povorko, na kateri bo Ptujske ulice preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih pustnih likov.

Zadnja dneva 60. Kurentovanja bosta minila s povorko otrok iz vrtcev, v ponedeljek ob 10. uri, rajanje pa se bo končalo na pustni torek ob 13. uri s pokopom pusta.

Ptuj bo letos uradna evropska karnevalska prestolnica 2020, zato tudi tokrat na svojih dogodkih pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev, preko 1000 kurentov in čez 7000 mask. Prvič bodo Ptuj obiskale tudi beneške maske. Maja bo Ptuj gostil še 40. letni kongres FECC - največje svetovno združenje organizatorjev karnevalov, kar bo nova priložnost za mednarodno promocijo regije in slovenskega turizma

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice