Narodni dom Maribor vabi na brezplačne spletne koncerte tudi v februarju.

Zaradi trenutne prepovedi vseh javnih prireditev so vrata Narodnega doma Maribor še vedno zaprta, zato vabijo obiskovalce k spremljanju socialnih omrežij, kjer si lahko v živo ogledate vrhunske umetniške dogodke.

Kako je videti in predvsem slišati, ko se Tadej Toš na odru prelevi iz komedijanta in igralca gledaliških vlog v pravega frontmena rokovske skupine The Band, boste lahko izkusili v ponedeljek, na Prešernov dan, 8. februarja, v prenosu v živo.

V torek, 9. februarja, sledi predstava Čarobne sence, ki nam predstavi zgodbo skozi najstarejšo obliko lutkovne umetnosti na svetu. V četrtek, 11. februarja, pa se predstavijo tradicionalne afriške melodije v zasedbi Angata Fo. Glasba kvarteta džeZZva iz Murske Sobote, ki združuje ameriški jazz z elementi evropske klasične glasbe, kot tudi vplive ljudske kulture južnega dela evropske celine bo na sporedu v četrtek, 18. februarja.

Tolkala od blizu pa predstavijo v četrtek, 25. februarja, zanimiv koncert, v katerem poleg splošno znanih tolkal uporabljajo vsakdanje predmete, ki so dosegljivi vsakomur - kuhalnice, igrače, žoge, žeblje, kladiva, sode, piščalke, raglje.

Tadej Toš & The Band: Prosto po Prešernu

Novoustanovljeno skupino vodi Tadej Toš, ki ga javnost pozna predvsem kot stendap komika, dramskega igralca, igralca v filmih in voditelja, med drugim odmevnih podelitev nagrad viktor za medijske dosežke. Tokrat se bo, vsestransko nadarjen, predstavil kot glavni vokalist in na električni kitari. Za pravi rokovski pridih pa so gotovo zaslužni drugi člani skupine.

Na kitari ga spremlja znameniti glasbenik, kitarski samouk Igor Leonardi, ki je v bogati karieri sodeloval z največjimi svetovnimi imeni džezovske glasbe in s člani rokovske skupine Metallica.

Za basovsko podlago skrbi Tadej Kampl, ki je kot diplomant konservatorija v Celovcu in učenec Denisa Irwina in Matthewja Garrisona pozneje negoval glasbeni talent pri Sureshu Talwalkarju, slovitem tolkalcu v Indiji.

Četrti član skupine, stari znanec gledališča in filma, je bobnar Enos Kugler, osrednji član številnih glasbenih skupin. Sodeloval je z več priznanimi izvajalci, kot so Vlado Kreslin, Fake Orchestra, Drago Ivanuša, Darja Švajger, Jazzinty Big Band z Judy Niemack, Davor Gobac in drugi.

Koncert si bo mogoče ogledati le 8. februarja ob 20. uri, kasnejših posnetkov ne bo na voljo.

Spoznavanje Lutkovnega gledališča Maribor

Čarobne sence, kulturni dnevnik - posnetek predstave s poustvarjalnicami, bo na sporedu v torek, 9. februarja ob 10. uri.

Senčno gledališče je najstarejša oblika lutkovne umetnosti na svetu in pravzaprav izvira iz časov, ko so ljudje živeli v jamah in so plameni ognja, okoli katerega so sedeli, metali sence na stene jam.

Da je senčno gledališče igralo pomembno vlogo v razvoju civilizacij, priča tudi podatek, da so štiri oblike senčnega gledališča pod zaščito Unesca.

Angata Fo

Zasedba Angata Fo, bo nastopila v četrtek, 11. februarja ob 20. uri. Zasedba je nastala iz želje po igranju in poustvarjanju tradicionalnih afriških melodij, za katere je značilna pristnost, veselje do življenja, globoko doživljanje in zahtevna ritmika.

Repertoar skupine vsebuje malijske, gvinejske, kenijske, senegalske tradicionalne melodije z avtorskimi aranžmaji. To je področje, ki se ga glasbeniki v našem prostoru redko ali skoraj nikoli ne lotevajo, izkušnje pa kažejo, da tudi domačo publiko vedno bolj privlači ta stil glasbe, medtem ko je v tujini to že nekaj časa stalnica.

Kljub slabšim pogojem za preživetje specifičnega glasbenega stila pri nas zasedba Angata Fo verjame v karizmatičnost repetativnih malijskih tradicionalnih ritmov, subtilnega, a odločnega zvoka violine, afriških kitarskih rifov, zmešanih z jazzovskimi harmonijami in avtentičnega vokala.

Angata Fo v jeziku bambara, ki ga govorijo v Maliju, pomeni »gremo igrat«, to je tudi neke vrste vodilo skupine, saj ko se zares igra glasba, se čas ustavi za glasbenike in poslušalce.

džeZZva

Glasba kvarteta džeZZva iz Murske Sobote se bo prenašala v živo v četrtek, 18. februarja ob 20. uri. Zasedba džeZZva se spogleduje tako s tradicijo ameriške jazz kulture z elementi evropske klasične glasbe, kot tudi z vplivi popularne ter ljudske kulture južnega dela evropske celine.

Zelo senzibilna komunikacija in muziciranje štirih uigranih glasbenikov prepriča še tako zahtevno in širšo množico poslušalcev. Razvijajo avtorsko moderen in zelo samosvoj umetniški pristop. Glasba kvarteta džeZZva temelji na avtorskih skladbah članov skupine, le delno se spogledujejo s tradicionalnimi skladbami, ki jih aranžmajsko preuredijo na poseben način in jim na ta način dajo oseben pečat.

V svojih kompozicijah spretno in prefinjeno spajajo tudi panonski melos in zvoke drugih kultur. Zasedba je prepoznana in cenjena tudi v tujini. Julija lani so nastopili na eminentnem francoskem jazz festivalu Jazz à Vienne.

Na slovensko glasbeno sceno so opazno stopili leta 2014, s prvencem džeZZva. Album je bil uvrščen med 20 najboljših slovenskih plošč po izboru glasbenih urednikov RTV Slovenija. Izdali so še posnetek koncerta iz Skritega dvorišča v Murski Soboti, z naslovom Live From The Hidden Courtyard (2016), ter lani album Sintur, ki je bil uvrščen na lestvico 30 naj jazz albumov v regiji. So prejemniki plakete 2020 za pomembe kulturne dosežke, ki jo podeljuje Mestna občina Murska Sobota.

Tolkala od blizu

Ali ste vedeli, da na koncertno marimbo lahko igra pet tolkalcev hkrati? Ali pa, da se na kuhinjski mizi lahko postreže okusna skladba? Skupina StoP je na podlagi dolgoletnih izkušenj pripravila nenavaden koncert, ki se bo prenašal v četrtek, 25. februarja ob 15. uri, v katerem poleg splošno znanih tolkal uporabljajo vsakdanje predmete, ki so dosegljivi vsakomur - kuhalnice, igrače, žoge, žeblje, kladiva, sode, piščalke, raglje …

Prejemniki Župančičeve nagrade in nagrade Prešernovega sklada, tolkalci Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše, predstavljajo celo paleto klasičnih, etnoloških in drugih tolkal.

Predstava klasično tolkalno glasbo preplete z običajnim načinom življenja in resno koncertno vzdušje premeša z lagodnostjo zabave, mlade pa tudi s pomočjo komentarjev vodi skozi različna glasbena obdobja in sloge.

In še opozorilo ...

Ogledi vseh prenosov v živo so brezplačni in zanje ni potrebna nikakršna prijava. Narodni dom Maribor pa opozarja, naj ne nasedate spletnim prevarantom, ki za ogled ponujajo plačljive povezave, prav tako ne klikajte na takšne povezave in ne vnašajte osebnih podatkov, številk kreditnih kartic in podobnega, saj gre za spletne prevare, na katere Narodni dom Maribor nima vpliva in zanje ne prevzema odgovornosti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Aleš83 (nepreverjen)

Super!

Starejše novice