Fotografinja Mankica Kranjec (foto: Mediaspeed).
V ponedeljek, 23. januarja, se bo v Galeriji Fotografija v Ljubljani ob 18. uri odprla razstava fotografinje Mankice Kranjec, ki v ospredje postavlja spregledane delavke.

Fotografski projekt Spregledane, ki bo v ljubljanski galeriji na ogled do 11. februarja, v ospredje postavlja delavke in jim daje glas.

Ženske, kot so medicinske sestre, dostavljalke hrane, trgovke, učiteljice, poštarke, policistke, gasilke, čistilke, delavke v proizvodnji, šoferke in mnoge druge v času različnih kriz skrbijo, da življenje nemoteno teče naprej.

Te delavke so temelj naše družbe in so junakinje našega vsakdana. Posebej med nedavno zdravstveno krizo so bile številne aktivne na prvih bojnih linijah.

A čeprav so nadvse pomemben del naše družbene ureditve, niso vedno tudi spoštovane in opažene.

Ta nevidna delovna sila, ki je pogosto spregledana, skrbi, da sistem ne razpade, ko ga drugi potrebujemo, je v predstavitvi razstave zapisala fotografinja, ki se je odločila, da jim bo s svojo umetniško-dokumentaristično interpretacijo dala zaslužen glas.

Dokumentarne portretne fotografije Mankice Kranjec, ki sestavljajo razstavo, prikazujejo prepletanje in prekrivanje številnih vlog, ki jih delavke imajo.

Predstavljajo ženske različnih starosti, z različnimi verskimi in socialnimi ozadiji, in povezujejo njihove vloge na delovnem mestu in doma.

Izbrane so bile naključno, brez vnaprej določenih predpostavk o statusu, verski izpovedi, barvi kože, narodnosti ... poziv za sodelovanje je bil objavljen na družbenih omrežjih in odzvale so se ženske, ki so bile pripravljene javno predstaviti del svoje edinstvene življenjske zgodbe.

Tako je vsaka od portretirank veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Delavka, mati, sestra, hčerka, teta, gospodinja, umetnica, glasbenica in ljubiteljica knjig, športnica ... 

Vsaka ima svoje upe in želje, talente in hotenja, lahko je izjemna sogovornica, ki je večkrat podcenjena, ali pa pogosto podplačana in redko dobi možnost, da je slišana.

Projekt odpira širše družbene probleme

Avtorica portretiranke predstavlja skozi zelo osebne zgodbe, gledalca pa s kratkimi izseki zapisov intervjujev, ki jih je posnela v domačem okolju portretirank, spodbuja k razmišljanju o neenakosti.

V razpravo, ki jo odpira s tem projektom, subtilno poskuša vpeljati razmišljanje o večplastnem problemu širše družbe, zato tematiko povezuje z več različnimi področji.

Dotakne se tudi vprašanj o hierarhiji spolov in razdeljevanju vlog v družbi in službi, ki so danes prav tako aktualna kot kdajkoli prej.

Fotografije bodo predstavljene v posebni lentikularni tehniki, ki ustvarja občutek večplastnosti. Podobe portretirank prehajajo druga v drugo, slika pa se ves čas spreminja in sledi gibanju opazovalca.

Mankica Kranjec je sicer priznana fotografinja, novinarka, strastna popotnica in rokodelka. Eno svojih najodmevnejših fotografskih razstav, s katero se je sprehodila po nostalgičnih prekmurskih poteh, je posvetila svojemu dedu, pisatelju Mišku Kranjcu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice