Literarno priznanje, poimenovano po poganskem mitološkem bitju, so prvič podelili 23. junija 1991 v Razkrižju ob Murinih mrtvicah (foto: Bobo).
Na Rožniku bo danes zvečer potekala razglasitev zmagovalca, ki bo prejel nagrado za najboljši slovenski roman preteklega leta.

Na Kresno noč se že tradicionalno, vsako leto razglasi zmagovalca najboljšega slovenskega romana, izdanega v minulem letu. Nagrado kresnik je ustanovilo Društvo slovenskih pisateljev na pobudo pisatelja Vlada Žabota.

To veliko literarno priznanje, poimenovano po poganskem mitološkem bitju, so prvič podelili 23. junija 1991 v Razkrižju ob Murinih mrtvicah. Pozneje je podeljevanje nagrade prevzela časopisna hiša Delo, ki nagrado podeljuje še danes.

Prvi kresnik je bil dodeljen Lojzetu Kovačiču za delo Kristalni čas, nazadnje pa je ta čast pripadla romanu Belo se pere na devetdeset, pisateljice Bronje Žakelj. V celotni zgodovini podeljevanja je najpogosteje, kar štirikrat, nagrado dobil Drago Jančar. Za roman To noč sem jo videl je Jančar prejel kresnika leta 2011, letos pa je roman ovekovečil še naslov nagrade desetletja, saj je bil izbran kot najboljši izmed vseh kresnikovih nagrajencev med letoma 2010 in 2019.      

V letošnji peterici finalistov so romani:

  •  Ivana pred morjem Veronike Simoniti,
  •  Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik,
  • V Elvisovi sobi Sebastijana Preglja,
  •  Izvirnik Jiržija Kočice
  •  Sonce Petovione Branka Cestnika.

O tem, komu bo zagorel ogenj za roman leta, bo odločala strokovna žirija, ki ji predseduje novinarka Mimi Podkrižnik, poleg nje pa bodo o najboljšem romanu minulega leta odločali še Mateja Komel Snoj, Anja Mrak, Peter Svetina in Alen Albin Širca.

Velika razglasitev bo letos, zaradi varnostnih ukrepov pred širitvijo koronavirusa, omejena in dogodka se bodo lahko udeležili zgolj povabljenci. Za vse, ki podelitve kljub temu ne želite zamuditi, bo na spletni strani časopisa Delo na voljo neposredni prenos dogajanja, z začetkom ob 19.45 uri.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice