Foto: Jan Malec, Muzej narodne osvoboditve Maribor
Ob znameniti Trafiki, ki je pogled v preteklost Maribora in njegovih prebivalcev, je sedaj mogoč še pogled v prihodnost, ki ga omogoča daljnogled.

Trafika pri Starem mostu je najmanjši muzej v Sloveniji. V njej sicer cigaret ne prodajajo več, Mariborčani si danes hodijo tja 'kupovat spomine’.

Aleksandra Berberih Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, je pojasnila, da so si »ob Trafiki, ki je pogled na preteklost našega mesta, želeli ponuditi tudi pogled v prihodnost, tako da je ta daljnogled neko simbolno dejanje.«

»Na tem mestu smo si daljnogled zamislili v posvetovanju z arhitektom. S tega mesta lahko vidimo prelepo veduto Maribora, seveda pa tudi ozadje našega mesta s hribovjem. To je pogled, ki ga imamo zmeraj pred očmi, vendar pa se mu ponavadi premalokrat posvetimo, ker so naše oči večinoma obrnjene proti Pohorju,« še dodaja direktorica muzeja.

Trafika in daljnogled sta brezplačna

»Ta daljnogled je brezplačen in je tako namenjen vsem, ki bi si želeli ogledati mesto in okolico,« dodaja Berberih Slana.

Poročali smo tudi, da je le še vprašanje časa, kako dolgo bo Trafika odprta, saj je občina Muzeju narodne osvoboditve Maribor nakazala tako nizka programska sredstva, da Trafiki in Fotografskemu muzeju Maribor grozi zaprtje.

Kot je direktorica povedala za Mariborinfo, je Mestna občina Maribor muzeju namenila manj sredstev kot lani, čeprav so muzej v tem času s trafiko ‘razširili’ in zato pričakovali vsaj enako financiranje kot lani, ne pa toliko manjše.

Danes pa je direktorica pojasnila, da trenutno »čakamo rebelans proračuna. To bo nekje do konca februarja in takrat bomo vedeli več.«

»Občina mi je zagotovila, da je bilo že v načrtu, da je potrebno, glede na to, da je bil dvoletni proračun sprejet, trenutno izdati takšne odločbe, da pa se rebalans pripravlja in da bo v njem več posluha za kulturo,« je še dodala.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jelko (nepreverjen)

Turistom je na ogled samo levi breg Drave ! Pod trafiko imamo ruševino ,kjer so nekoč imeli kupleraj . Tega pa nihče ne propagira .

Pah! (nepreverjen)

Seveda ne! Gledamo na prihodnost in na novejše, bolj bleščeče kupleraje.

In reply to by Jelko (nepreverjen)

Starejše novice