Medtem ko večina Slovencev po veselodecembrskem druženju s prijatelji uživa v zatišju, so priprave na pustni čas na Ptuju in v okolici v polnem teku.

Tako organizatorji jubilejnega 60. Kurentovanja, kot tudi številna društva in posamezniki, ki so vključeni v izvedbo enega najatraktivnejših karnevalov na svetu, imajo še veliko za postoriti do svečnice, ko s tradicionalnim Kurentovim skokom, polnočnim zborom čez 500 kurentov, naznanijo začetek Kurentovanja. 

To bo letos potekalo od 15. do 25. februarja, ob žlahtnem jubileju pa bo Ptuj tudi uradna evropska karnevalska prestolnica. 

»V Sloveniji so tudi mnoga druga pustovanja, bistvena razlika pa je v dimenziji,« poudarja Branko Brumen, predsednik organizacijskega odbora 60. Kurentovanja in generalni sekretar Federacije evropskih karnevalskih mest – FECC.

»Nenazadnje so obhodi kurentov vpisani tudi v register nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCU, Ptuj pa je v tem času največji muzej pustne kulturne dediščine v Evropi na prostem, in to je duhovna podstat, ki je druge pustne prireditve in običaji nimajo,« dodaja.

Odštevamo: 

2. 2. ob polnoči - KURENTOV SKOK, Domačija Zvonka Križaja, Budina pri Ptuju: zbor več kot 500 kurentov, ki ustvarijo polnočno mistično doživetje

14. 2. - SPREJEM PRI PREDSEDNIKU DZ & PTUJSKI DAN v Ljubljani

15. 2. - ZAČETEK 60. KURENTOVANJA,  Ptuj

Spomnimo, da je priznani turistični vodič Lonely Planet prireditev uvrstil med deset najbolj zanimivih karnevalov na svetu, letošnjo jubilejno izdajo pa je kot enega najbolj zanimivih zimskih festivalov v Evropi nedavno izpostavil tudi britanski časnik The Guardian.

Častni pokrovitelj jubilejnega, 60. Kurentovanja, je predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Dejan Židan.

Predsednik državnega zbora, ki se letos Kurentovanju prvič pridružuje v formalni funkciji, je znan prijatelj kurentov. Nenazadnje je s predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco, tradicionalne maske s ptujskega polja ter organizatorje Kurentovanja, sprejel že lani. 

S častnim sponzorstvom je dodatno podprl njihove napore, da festival s pisano paleto kulturnih, etnografskih, turističnih, kulinaričnih in zabavnih prireditev, še bolj pozicionirajo kot vseslovenski dogodek evropskega dosega.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Barbarin (nepreverjen)

strah in groza tele kurenti

Haja (nepreverjen)

Najlepša maska ob vseh!

Starejše novice