Plesni maraton v Hiši Zahir (foto: Almira Ćatović).
Hiša Zahir je v soboto, 20. marca, izvedla orientalski plesni maraton Show Must Go OnLine. V deseturnem virtualnem maratonu je sodelovalo deset slovenskih orientalskih učiteljic, ki so posredovale deset različnih plesnih tem.

Ksenija Visket je znana po svojem sodelovanju z največjimi zvezdami orientalskega plesa in tako omogoča, da se tudi slovenske plesalke učijo od najboljših. Pod okriljem Hiše Zahir, ki je svoja vrata odprla leta 2008, tako redno prireja plesne večere, delavnice in orientalske plesne predstave. 

Med gosti se tako nahajajo imena svetovnega kova, kot so Maestro Hossam Ramzy, Karim Nagi, Jillina in njen plesni spektakel Bellydance evolution ter Morocco (Aunt Rocky), legenda orientalskega plesa, ki je njena prijateljica, učiteljica in mentorica.

Ksenija je svojo plesno pot začela kot plesalka sodobnega plesa in šov plesa, pri takrat najbolj znani plesni skupini Stil. Po daljšem premoru se je vrnila v svet plesa in se navdušeno vključila v takratni orientalski svet. 

Velik uspeh pa je doživela avgusta 2019, ko je odpotovala v Los Angeles, kjer je bila s svojo solo točko gostja na deseti obletnici največjega orientalskega plesnega spektakla Bellydance evolution in nastopila na odru El Portal Theatra v severnem delu Hollywooda. Kot ena redkih je prejela prestižno plesno štipendijo ADP (Artistic Development Program), ki ji je omogočila intenzivni trening z glavnimi koreografinjami in sodelovanje na treningih za veliki gala šov.

Ples v času omejitev 

Virtualni svet ima svoje prednosti in tudi veliko pomanjkljivosti, meni Ksenija, ki je svoje delavnice v živo ponovno odprla v začetku marca.

»Poskušam poslušati želje tečajnic in poskušam narediti tečaje prijetne, sproščene in seveda ob upoštevanju vseh predpisov in ukrepov, kolikor je možno nemoteče,« pravi in dodaja, da so skupine omejene po številu udeleženk, prav tako pa hodi tudi redno na testiranja.

Virusa ni imela kljub temu, da je bila cel čas v službi. Namreč zraven plesnih delavnic ima tudi redno zaposlitev. 

Da prihraniš pri času glede logistike, so kot pozitivno plat izpostavile njene tečajnice kot slabost tečajev preko spleta, pa so izpostavile pomankanje prostora in vprašljivost pravilno izvedenih gibov. Najbolj pa so, seveda, pogrešale oseben stik. 

Učenje plesa preko spleta (foto: Almira Ćatović).

Deset slovenskih učiteljic, deset različnih plesnih tem in natanko deset ur plesa

Prvi plesni maraton je organizirala leta 2009, v mesecu maju, ko se praznuje svetovni dan orientalskega plesa. V preteklosti je maraton potekal v živo, prav tako z manjšim številom učiteljic in z dobrodelno noto. Letos pa je prvič preko spleta, kjer je deset slovenskih učiteljic predstavilo deset različnih plesnih tem in se je plesalo deset ur.

Idejo je dobila, ko se je januarja udeležila 72-urnega plesnega maratona, kjer so sodelovale plesalke z vsega sveta. Koncept je prilagodila slovenskim razmeram z namenom skupnega sodelovanja in prestavitvi slovenskih orientalskih učiteljic. Po maratonu pa je sledil tudi online plesni šov. 

»Zdi se mi pomembno, da stopimo skupaj, da se podpremo in spodbujamo ena drugo. Ta dogodek je tudi priložnost, da se naše učenke in naše plesne kolegice naučijo kaj novega,« pravi Ksenija in pri tem poudari pomembnost medsebojnega sodelovanja. 

Ksenija je predstavila v plesnem maratonu delavnico Čarobne roke in pri tem izpostavila pomembno povezavo med rokami, rameni, glavo, dihanjem, izražanjem in tehniko ter povezanost gibanja ostalih delov telesa v elegantno, fluidno valovanje. Roke, s katerimi kreiramo energijo, izražamo čustva, so enako pomembna, tako kot vsi osnovni plesni koraki, gibi in tehnika.

Udeleženke plesne delavnice (foto: Almira Ćatović).

Slovenske orientalske plesne učiteljice, ki so posredovale svoje znanje v plesnem maratonu

Petra Vešligaj, plesalka, ki pleše že od svojega šestega leta. Pred dvema letoma je ustanovila svoj plesni kotiček Lotus - center plesa in dobrega počutja v Velenju, prav tako pa se intenzivno ukvarja z znanji starodavnih taoističnih ved in tradicionalne kitajske medicine. Kot plesalka je vse to združila skupaj z orientalskim plesom, povezala znanja ter prišla do programa Sočna in zdrava z orientalskim plesom ter tako predstavila zdravilne učinke orientalskega plesa.

Polinezijski ples, natančneje plesno zvrst Ori Tahiti, je predstavila Naja Furlan. Na tem področju se je pričela izobraževati leta 2011, tečaje in delavnice je obiskovala v Milanu, sodelovala pa je tudi na tekmovanjih, kjer se je leta 2016 na mednarodnem tekmovanju v Parizu (Heiva i Paris) uspešno uvrstila med sedem najboljših plesalk. Ori Tahiti zanjo ne predstavlja le plesne zvrsti, ampak ga dojema kot življenjsko šolo, ki nas uči o vztrajnosti in predanosti temu, kar počneš.

Ines Kocar se trebušnemu plesu predaja petnajst let, enajst let pa orientalski ples tudi poučuje v Radovljici in Kranju. Na delavnici je predstavila zelo živahen in ekspresiven khaleegy ples, ki se precej razlikuje od klasičnega egipčanskega. Pri tem plesu pa so zelo pomembni tudi dolgi lasje. 

Ana Perčič je na slovenskem državnem prvenstvu osvojila 3. mesto, na evropskem prvenstvu pa 8. mesto. Nastopala je po vsej Evropi, sedaj pa že štiri leta živi in dela v Kairu, kjer poučuje orientalski ples in s svojim orkestrom pleše na ladji in porokah. Na orientalskem plesnem maratonu je predstavila koreografijo ter zanimive tehnike v sklopu udarnega Drum sola.

Zraven orientalskega plesa Vesna Jevsenak pleše tudi enega izmed sedmih klasičnih indijskih plesov Bharat Natyam. Je ena izmed redkih učiteljev v Sloveniji, ki poučuje ta zahtevni plesni stil. Prav tako jo je zaneslo v svet flamenka. Svoje plesno znanje je poglobila s specializacijo pomoči z umetnostjo in postala plesno-gibalna terapevtka. Na delavnici Evergreen Bollywood je predstavila kombinacija orientalskih gibov in gibov značilnih za indijske filmske plesne točke ter sodobnejših plesnih stilov zahoda.

V sklopu Plesnega društva Shekaya vodi Ana Mahmutović plesne tečaje. Istoimenska plesna skupina pa deluje od leta 2010. Zabavne Shekaya kombinacije pa je predstavila na delavnici tako za začetnice kot tudi za plesalke, ki se z orientalskim plesom srečujejo že dlje časa.

Z arabskimi plesi se je Alja Shaar spoznala kot otrok, saj ji je znanje sprva predajal oče. Orientalske plese poučuje od leta 2005. Je predsednica KUD Baladi ter članica Arabskega kluba v Ljubljani in Arabskega kulturnega društva Rozana. Na delavnici pa je predstavila tradicionalen egipčanski ples iz regije Said, ki se ga običajno pleše s palico. 

Avtorica knjige 1001 gib orientalskega plesa Nataša Kočevar vodi pod okriljem društva KUOD Bayani eno najstarejših plesnih šol orientalskega plesa v Sloveniji. Na delavnici je predstavila osnove igranja s prstnimi činelami ali v arabščini sagat, ki so eden najstarejših plesnih rekvizitov egipčanskih plesalk.

Iris Zavelcina je umetniška vodja, mentorica in koreografinja otroških, mladinskih in odraslih skupin KUD Leyli že od 2008. V tem času je za svoje učenke ustvarila številne koreografije, s katerimi so postale večkratne državne prvakinje in si priplesale kar nekaj zmag tudi na mednarodnih festivalih. Delavnico Najdi svoj gib pa je posvetila plesni tehniki in raziskovanju avtentičnosti gibov v orientalskem plesu. 

Po plesnih delavnicah pa je sledil tudi virtualni plesni šov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice