Obiskali smo celovečerni koncert Akademskega pevskega zbora Maribor.

Medtem ko se je že dodobra razmahnilo vino z glasbo iz Lenta do Židovskega trga na petkov večer, pa je Minoritsko cerkev zavzel celovečerni koncert Akademskega pevskega zbora Maribor, ki deluje v okviru KUD Študent že od leta 1964.

Gre zbor študentov in tudi ostalih pevcev, ki jim ustvarjanje kakovostne zborovske pesmi predstavlja strast in zagotovo tudi izziv, zadnjih pet sezon pa se usmerjajo pod taktirko Tadeje Vulc, ki je tudi tokrat pripravila izbor odpetih pesmi.

Naslov koncerta so povzeli po himni Pange Lingua Tomaža Akvinskega, kjer gre za sestavo petja in jezika, odpeli pa so petnajst pesmi z vodilno idejo – glasba kot zven, pok in ton. Večer je povezovala Neža Prah Seničar, ki je spregovorila nekaj besed o melodičnosti in jeziku, saj je slednji na Slovenskem težko ohranjal svojo podobo zaradi raznovrstnih vplivov.

Pevski zbor je prostorsko in zvočno oblikoval doživljajsko predstavo, od vzklika (Alleluia) do molitve (Ave Maria), prvič pri nas izvedel Omina sol temperat iz kantate Carmine Burane, nato pa zaključil s slovenskimi ljudskimi od Prekmurja do Istre. Tako smo slišali v visoko umetniški izvedbi domače Zrejlo je žito, Nocoj je edna luštna noč, Še rož'ce so žalovale, Plovi mi, moj brode …

Obiskovalci so prostor v Minoritih zapolnili do zadnjega sedeža, zbor pa nas je popeljal na umetniško dodelano obliko celovečernega koncerta, ki je pustil najrazličnejše občutke od večerne, svete spokojnosti do ljudskim primerne šegavosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice