V Pesnici so odkrili spominsko ploščo gledališčniku Lojzetu Štandekerju.

V Pesnici pri Mariboru so se v četrtek z odkritjem spominske plošče na Večnamenskem centru Pesnica poklonili spominu na prav ta dan pred pred 110 leti v Gačniku rojenega dramatika, gledališkega režiserja in igralca Lojzeta Štandekerja (1911-1983).

Slednji je s svojim umetniškim delovanjem pomembno zaznamoval gledališko življenje Maribora, Banja Luke, Pulja in Virovitice. 

Po predvojnih začetkih na odru mariborskega gledališča, kjer je začel leta 1932 kot igralec in uspešni uprizoritvi njegovega dramskega prvenca Prevara v Mariboru (1938) in Ljubljani (1939) ga je usoda kot izgnanca med vojno pripeljala v Banja Luko, kjer je v tamkajšnjem gledališču pričel s prvimi gledališkimi režijami. 

Takoj po vojni se je vrnil v Maribor, kjer je režiral vse do leta 1948, ko se je vrnil v Banja Luko kot upravnik gledališča. V letih 1951-1971 je deloval v Istrskem narodnem gledališču v Pulju kot hišni režiser, v letih 1963-1966 tudi kot direktor gledališča.

Po zaprtju gledališča v Pulju je odšel v Virovitico, kjer je delal v mestnem gledališču in kjer je leta 1983 tudi umrl. 

Pokopan je v Jarenini. Je avtor več kot deset dramskih del, mnoga izmed njih so bila tudi uprizorjena: Prevara, Čas in ljudje, Bogastvo, Kralj Matjaž, V vrtincu, Poletne nevihte, Rudnik je naš, Tovariši, Prodajalka čevljev, Upor na Kožljaku, Breme preteklosti, Verižica, Stanko Ilić ...

Svečanega odkritja spominske plošče so se med drugimi udeležili veleposlanik Bosne in Hercegovine Milorad Živković, častni konzul Republike Hrvaške Šime Ivanjko, predsednik združenja Slovenska izseljenska matica Boris Jesih in številni domačini.

Na prireditvi sta bila prisotna tudi sin Cveto in hči Breda Štandeker z družinama. Spominsko ploščo sta odkrila podžupanja Pesnice Klavdija Samogy Simonič in častni občan, pisatelj in dramatik Tone Partljič, ki sta v nagovorih osvetlila Štandekerjevo življenje in gledališko ustvarjanje. 

V kulturnem programu je med drugimi nastopila tudi dramska igralka, domačinka Mateja Pucko, dobitnica nagrade »žlahtna komedijantka« na pravkar minulih Dnevih komedije v Celju. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice