Razstava iz Tacna pripotovala v Maribor, kjer bo mimoidoče opozarjala, da smo kljub vsem – na prvi pogled – razlikam, v svojem bistvu vsi le ljudje.

Danes ob 18. uri bodo v Mariboru otvorili razstavo Vsi enaki, vsi enakopravni. Razstava bo tako otvorila dvodnevno mednarodno znanstveno konferenco z naslovom Za človeka gre: interdisciplinarnost, transnacionalnost in gradnja mostov, ki jo pripravlja visokošolska ustanova Alma Mater Europaea. Odprtja se bo s predstavniki mariborske policijske uprave udeležila tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Pod kožo smo vsi krvavi

Kot so sporočili možje v modrem, gre za razstavo 20 plakatov, ki so jih v slovenski policiji pripravili decembra lani, ob svetovnem dnevu človekovih pravic, v sodelovanju s priznanim fotografom Arnejem Hodaličem. Priznani mojster fotografije je policiji podaril večino fotografij – portretov in tako zajel osrednje sporočilo naslova razstave. Razstava je sestavljena iz 20 plakatov, od katerih je 18 portretov ljudi različnega porekla, statusa, spola, premoženja Vsakemu od portretov je dodan rentgenski posnetek različnih delov človeškega skeleta. Z razstavo sporočajo, da smo kljub razlikam vsi enaki oziroma vsi krvavi pod kožo. 

Ne glede na vse je vsak v svojem bistvu le človek

Na dveh osrednjih plakatih pa so nanizani popolnoma identični okostnjaki, ki se med seboj razlikujejo le po barvi. Vsak okostnjak ima oznako (npr. Evropejec, Afričanka, menedžer, Rom …), zadnji okostnjak v nizu pa je mavrično obarvan in označen z besedo "človek". S tem je avtor razstave želel povezati zgodbo portretov z osrednjima plakatoma in dodatno utemeljiti bistveno sporočilo razstave: da smo v svoji človečnosti vsi enaki, da ni nihče bolj oziroma manj človek kot drugi, in da smo zato tudi vsi enakopravni.

Večino fotografij za razstavo je slovenski policiji daroval znani slovenski fotograf Arne Hodalič. Svojo fotografijo je darovala tudi Salome (avtorica njene fotografije je Maja Slavec), avtorja fotografij pa sta tudi Brigita Petric in Andrej Brglez, oba iz slovenske policije. Rentgenske posnetke različnih delov telesa je daroval Klinični center Ljubljana, razstavljene fotografije pa je z njimi opremil in uredil Matjaž Mitrovič iz Ministrstva za notranje zadeve, so sporočili iz Policije. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice