Foto: Igor Unuk, Lumina, Facebook
V petek, 29. novembra, se bo v temne kotičke Maribora vrnila s svetlobo obdana in z energijo napolnjena Lumina. Svetlobne instalacije domačih in tujih umetnikov bo brez vstopnine mogoče občudovati vse do 7. decembra.

Leta 1883 je na Grajskem trgu v Mariboru, v obratih parnega mlina, zasvetila prva žarnica v tem delu Evrope.

»To se je zgodilo le štiri leta za tem, ko je Thomas Alva Edison ta svoj izum patentiral. Če smo povsem natančni, je obrate mlina razsvetljevalo 36 žarnic, ne zgolj ena, in reči smemo, da je s tem dejanjem Maribor simbolično vstopil v moderno dobo in na pota razvoja,« so povedali organizatorji Lumine.

Svetlobo bo prinesla tudi Lumina. Domači in tuji umetniki bodo s svetlobnimi postavitvami pozabljene prostore mesta osvetlili v drugačni, iskrivi luči.

Festival Vilinsko mesto je skupni projekt organizacij Narodni dom Maribor, društvo Hiša! (Živa dvorišča) in Zavod MARS Maribor. 

To so umetnine, ki bodo v Mariboru žarele letos

Na Rotovškem trgu bo na ogled umetnina Slovenke Zale Zagoršek z naslovom Cikel. Koncept dela izhaja iz osebne izkušnje doživljanja svetila. Zalo spomini vežejo na čas, ko so jo strašile sence nočnih svetilk. Brez objekta senca ne obstaja in brez sence ne obstaja objekt. Vrtenje steklenega dela ponazarja cikel življenja, kjer se vse vrti v krogu.

Na Ulici škofa Maksimiljana Drženika bo portugalski Coletivo Nora razstavil Elektrificirano glavo. Ta reagira na našo interakcijo z gugalnico. Ko se nanjo usedemo in jo poženemo, ponazorimo gibanje v območju ust, ki predstavlja govor. Interakcija z drugimi ljudmi sproži delovanje naših možganov. Z druženjem in udobjem se nam v možganih sprošča hormon oksitocin. Tudi z guganjem sprožamo ta hormon, ki se na instalaciji manifestira kot svetloba.

Na Slomškovem trgu bosta Slovenka Vlasta Čobal Sedmak ter Višja šola za les in oblikovanje Maribor predstavili Začasnico II. Lanska Začasnica se bo z Rotovškega trga letos preselila na novo lokacijo. Znova bo opozorila na spregledan in degradiran prostor mesta. Mimoidoče bo umetniška instalacija razvedrila z igrivimi vzorci, ki se rišejo v igri svetlobe s senco.

Lucy Barker iz Velike Britanije in Andragoški zavod Maribor - Ljudska univerza bosta na Rotovškem trgu postavila instalacijo Ko zasijemo. Na delavnicah so razpravljali o željih in pogledih, ki jih vidimo v sebi in drugih takrat, kadar smo najboljši - ko zasijemo. Besede in risbe so vrezali v fluorescenšno steklo, da sijeo dan in noč.

V Vitrini Rajzefibra bo na ogled Svetlobna in video postavitev 2019 Irene Pamič in Zavoda MARS. Skozi štiri video postavitve bodo izpostavljene vsebine sprehodov, ki jih je pripravil Rajzefiber. Peto video postavitev so posvetili svojim željam - željam MARS-a, Hiše! in Vetrinjskega dvora.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jaja (nepreverjen)

To bo pa res praznična okrasitev! ??

Starejše novice